Със заповед на министъра на земеделието и храните /№РД 09-114/07.02.2012 г./ е утвърдено Ръководство за прилагане на законоустановените изисквания за управление, посочени в чл. 4 и 5 и изброени в приложение II буква А от Регламент (ЕО) № 73/2009 на Съвета от 19.01.2009г.
Съгласно разпоредбите на Регламента законоустановените изисквания за управление стават задължителни за земеделските стопани, кандидатстващи за директни плащания. Тези изисквания и задължения не са нови, тъй като са част от секторното законодателство, прилагано до момента. Те ще продължат да бъдат прилагани и контролирани в установените рамки. 
От настоящата година започва да се прави връзка между законоустановените изисквания за управление и директните плащания, които получава земеделският стопанин.
Когато не са спазени законоустановените изисквания за управление, в който и да е момент през дадена календарна година и това неспазване е резултат на действие или бездействие, за което пряка отговорност носи земеделският стопанин, подал заявлението за подпомагане през съответната календарна година, общата сума на директните плащания, които са предоставени или следва да бъдат предоставени на този земеделски стопанин, се намалява или не се изплаща. Процентът на намалението зависи от тежестта, степента, продължителността и системността на установеното неспазване и може да достигне до пълно изключване от една или няколко схеми за подпомагане за една или повече календарни години.
Ръководството е публикувано на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните: http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/ShortLinks/cross_compliance.aspx. С него може да се запознаете и в общинската служба по земеделие.