Министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители трябва да върнат взетите бонуси до петък, заяви по - рано днес премиерът Бойко Борисов.

След това изявление всяко едно министерство започна да излиза с информация за това дали министри, зам. - министри и други служители са взели бонуси за изминалата година.

Бонуси в Министерството на вътрешните работи не са раздавани и това сме декларирали многократно, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Министерски съвет. От Министерство на вътрешните работи няма заместници, които да връщат пари, защото такива не се получават. Министърът каза, че служителите във ведомството не са получили пари като допълнително материално стимулиране.

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че ще провери дали са раздавани бонуси в неговото ведомство и обеща, че ако има такива, те ще бъдат върнати.
Рашидов предположи, че ако е имало, те не са били повече от 200 лева. Той заяви, че заместниците му не са вземали допълнителни средства. "Ще проверя дали сме давали на някои директори. Това е най-бедното министерство, държа хора със заплати 400 лева. Мисля като министър-председателя – проблемът е чисто морален. Когато хората са бедни и гладни, мисля, че не е време за раздаване на пари, а за даване на пари. Щом казусът е морален, всеки сам ще прецени дали е морално", заяви той.
Министърът каза, че раздава заплатата си на бедни, сираци и слепи и пътува с 25 долара на ден командировъчни пари.
Само билетът за един музей е 20 долара и винаги се връщам с липса на мои пари, каза Вежди Рашидов.

Заместник-министрите в Министерството на здравеопазването са взели 10 000 лева и 9000 лева. Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов в Министерски съвет. Уволнената заместник-министър Гергана Павлова все още не е върнала парите.

"Сега отивам да им го кажа - или да го върнат или да го дадат на Фонда за лечение на деца в чужбина", каза Константинов.
 

По една заплата е разпределена към заместник-министри, началник кабинет и за награди, заслужени чрез атестация в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2011 г., каза министър Ивайло Московски в Министерски съвет.
Московски заяви, че не е вземал бонуси, нито в министерството са давани такива.
"Политическото решение за мен е правилно. Поели сме такъв ангажимент в началото на мандата и ще го спазваме до края. Както колегите казаха – ниво политически кабинет преди да започне да работи, знае за какво работи, това е каузата и целта", каза Московски.
По думите му, юридически казус е как освободени заместник-министри биха върнали такива средства.
Министърът каза, че в железниците бонуси не са вземани, тъй като там финансовото състояние не е добро, но в дружествата с принципал МТИТС се извършва проверка.