Това заяви в интервю за Дарик министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По думите му, много служители, които са получили бонуси и сега са ги върнали, се е наложило да вземат заеми. Московски каза, че откакто е на поста, е раздадена по окола една заплата на всички служители, които са дошли от икономии от незаети щатове.

"Всеки един служител на държавната администрация, на общински и областни институции, който добавя нещо към стандартните си задължения, е нормално да получи допълнително възнаграждение, както се случва навсякъде по света. До месец ще влезе новият закон в парламента, така че ще се урегулира един общ стандарт за това по какъв начин да се заплащат допълнително", добави министърът.

На въпрос дали тези, които заемат политически постове, трябва да получават бонуси, министър Московски отговори, че на ниво политически кабинет по друг начин трябва да бъдат урегулирани нещата. "Функциите там са основно политически. Всеки един от този политически кабинет е започнал поради някаква кауза и всичко, което е свързано с неговата работа, би трябвало да бъде заплащано по стандарти, които са фиксирани".

По думите му, връщането на бонусите е политически ход и морално е трябвало да се направи. "Но трябваше да се въведат правила, които да не довеждат до това връщане. Още от самото начало на мандата всички останахме с впечатление, че никой няма да взема допълнително от бордове, то си е така. Освен бордовете, съществуваха достатъчно на брой допълнителни ангажименти в цялата администрация, които законово бяха платени, което доведе до това положение, но темата вече е затворена", добави транспортният министър.