В часа на класа, който се проведе вчера, ученици от ПГТМ „Христо Ботев” се запознаха с историята на възникване на Деня на розовата фланелка. Всичко започнало през 2007 г. в канадската провинция Нова Скотия, когато ученик отишъл на откриването на учебната година, облечен с розово поло. По-големите ученици започнали да тормозят деветокласника заради облеклото му. Имало и такива, които застанали на негова страна. Те купили и разпространили в училище 50 розови фланелки в подкрепа на момчето. Инициативата им скоро добила популярност чрез есемеси, емейли, както и след публикации в печатните медии и телевизионни предавания.
През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за Ден срещу тормоза в училище. На  25 февруари  2009 година също много ученици честват този ден, идвайки в училище с розови тениски и други розови дрехи, на които пише  "Тормозът спира тук" и "Ден на розовата фланелка".
Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. Денят на розовата фланелка се отбелязва за първи път в България на днешната дата. Учениците от ПГТМ „Христо Ботев” се присъединиха към инициативата, носейки розови дрехи или аксесоари в същия цвят. Призивът, който те отправиха, бе: „Нека не бъдем безучастни!”.