С издигане на българския трикольор и знамената на Община Ботевград и Европейския съюз започна тържественото честване на Националния празник в Ботевград. Кметът на града Георги Георгиев поднесе венец пред паметника на Васил Левски.
Шествието от жители и гости на града се отправи към паметника на Свободата, където също бе поднесен венец от името на общинското ръководство. След това продължи към църквата „Свето Възнесение Господне”. В двора на храма се състоя рецитал, представен от ученици от Театралното студио при ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”. Те рецитираха стихове, посветени на смелостта на героите, извоювали свободата на България. 
Тържествената програма продължи с панихида, отслужена от отец Тошко. „Нека на този ден да се поклоним пред светлата памет на всички чуждестранни воини и български опълченци. Ако ги нямаше, България също нямаше да я има! Вечна да бъде паметта ми!”, каза в края на службата архиерейският наместник.
Цветя и венци пред трите паметника, под които се намират останките на осем загинали руски воини, поднесоха: кметът на общината Георги Георгиев, народният представител Даниел Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, Денис Владимирович, представител на посолството на Русия у нас, Валя Генкова, представител на Република Мордовия, кметове на села, представители на неправителствени и партийни организации, общински фирми, учебни заведения, детски градини, граждани.