Трети март е денят, в който българите усещат с кръвта си силата на свободата. Свободата, в името на която умират най-истинските, борбени и велики синове на България. Свободата, в името на която пламват и изгарят Перущица и Батак. На този ден наистина се усеща силата на дух български – несломим и велик. Третият ден на март е денят, в който ни е нужно година след година да си спомняме за великите български синове и дъщери – онези, които скитат немили – недраги, отделят от залъка си за делото народно, организират чети и комитети, създават тайни организации и шият байраци... и умират с името на България за нейната свобода.


Свободата! Не, тя не ни е подарена, тя е заслужена! Постигната е с жертвеността на солидарни в борбата ни народи, но ние сме я изстрадали и изкупили с кръвта на хилядите знайни и незнайни български герои, чиято кръв е попила в напуканата от мъка земя, отдавна се е преляла в самите нас и шуми в ушите ни, кипи в душите ни и не ни дава мира! Това гласеше част от словото на кмета Иван Гавалюгов пред паметника на Свободата тази вечер. Той поздрави ботевградчанин по повод националния празник – 3-ти март.


По традиция бе запален вечният огън - символ на паметта на загиналите за свободата на България. По азбучен ред бяха изброени имената на националните и местни герои, посветили живота си на Родината. В знак на уважение и преклонение към техния подвиг ботевградчани отрупаха с венци и цветя паметника на Свободата. 


Кулминация в тържествената програма на община Ботевград в чест на 3-ти март бе красивата празнична заря. След края на илюминациите, на площад “Саранск“, пред паметника на Свободата, се извиха кръшни народни хора, извън програмата. Те направиха празника истински и още по-емоционален. 


По-рано днес в малкия салон на читалище “Христо Ботев“ се състоя музикално-поетична програма. Смесен градски хор “Стамен Панчев“ с диригент Таня Цонкова и Женска вокална група с ръководител Ангелина Болярска изпълниха патриотични песни. Стихове за България и свободата рецитираха Теодора Недялкова, Цветелина Пенева, Калоян Кръстев и Васил Василев от младежка театрална трупа “Карнавал“ с ръководител Мирослав Йорданов.