Младежката безработица е 30%, приблизително. Всеки трети млад човек няма работа и търси препитание извън държавата. Какво бъдеще очаква тази страна? Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ПГ на Коалиция за България Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Повече от месец чакаме министърът на труда и социалната политика да дойде в Народното събрание и да даде отговор на въпрос за мерките на правителството за справяне младежката безработица. Прилагат се всякакви хватки и от един месец не сме му виждали очите в Народното събрание”, каза Стойнев.
Младите хора в България между 15 и 24 години са близо 26% от населението на страната и са ценен ресурс за развитието на държавата и икономиката, допълни той.
„За 2010 г. 10 000 млади хора официално са си сменили адресната регистрация – напуснали са страната. През 2008 г. – 1000 души са си сменили официално адресната регистрация и са напуснали страната. Кризата се отразява върху младите хора и те не виждат бъдеще в страната”, посочи Стойнев.
„България е на първо място по ръст на безработицата сред младите хора. В последните години младежката безработица се е увеличила с 10 пункта. Няма друга такава държава в Европа. България е на първо място в дела на младите хора, които нито работят, нито учат. За учебната 2011 г. едва 80% са завършили средно образование”, подчерта Драгомир Стойнев.
„Апелираме за спешни мерки на правителството за справяне с младежката безработица. Пазарът на труда не може да поеме всички безработни. Младият човек сега трябва да има възможност да започне работа. Какъв е планът на правителството, какви са мерките, как ще се справим? Искаме да видим какви мерки ще предложи това правителството за справяне с младежката безработица”, призова Стойнев.

Драгомир Стойнев е депутат от квотата на БСП за Софийска област.