Световните доставки на персонални компютри ще останат на ниско ниво през цялата 2012 година, прогнозира Gartner. Основни причини за това са проблемите на икономиката и популярността на таблетите.

Годишният обем на продажбите на РС ще достигне 368 млн. броя, което е с 4,4% повече спрямо 2011 г. През следващата година Gartner очаква да бъдат продадени 400 млн. компютъра.

Електронната поща, социалните мрежи и интернет, които по-рано можеха да се ползват само на компютри, сега са достъпни на таблети и смартфони. Това прави тези устройства привлекателни и ценни, коментира Gartner.

Потребителите ще преценяват дали дадено устройство ще им помогне да изпълнят ефективно определени задачи, дали е интересно и удобно.

Производителите на компютри се сблъскват с голяма конкуренция, тъй като се появяват нови мултимедийни таблети по управление на операционни системи Android и Windows, както и нови iPad устройства с iOS. Въпросът е дали Windows 8 и ултрабуците ще засилят интереса на потребителите към персоналните компютри.

Доставките на компютри в световен мащаб са паднали с 1,4% през четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на предходната година и възлизат на 92,2 млн. броя. Лидер на пазара е HP, следвана от Lenovo и Dell. В челната петица са още Acer и Asus.