Новата учебна година бе открита тържествено във всички училища на община Ботевград. Навсякъде тя започна с едноминутно мълчание в памет на децата, загинали при катастрофи, посрещане на училищното знаме, издигане на националния флаг, поздравителни слова на директорите, прочитане на поздравителни адреси от областния управител Красимир Живков, от кмета на общината Георги Георгиев и ОбС на БСП – Ботевград. 
Градоначалникът гостува на откриването на учебната година в ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Той пожела на учениците да бъдат здрави и да усвояват учебния процес така, че да получават само отлични оценки. Кметът отправи пожелания за здраве и късмет към учителите, родителите, бабите и дядовците на децата.
„Уверявам ви, че ще направим всичко, което трябва, за да може нашите и вашите деца да учат в една приятна атмосфера. За тази цел Общината е осигурила около 600 000 лева, които ще се разходват за цялостно обновяване на учебното заведение”, каза Георги Георгиев. 
По данни на отдел "Образование" в общинската администрация, през настоящата учебна година  в училищата на територията на община Ботевград ще се обучават общо 3409 ученици – 2642 в общинските учебни заведения и 767 в  държавните – ПГТМ „Христо Ботев” и ТПГ „Стамен Панчев”.
Броят на първокласниците е 300. Най-много – 137 деца, са записани в първи клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Те са разпределени в шест паралелки.