Решението е на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), а причината - хомофобските изказвания на Вучков в ефира на предаването му в телевизия „Канал 3" от 8 февруари 2011 г. Тогава гост в студиото на „Времена и нрави" бе премиерът Бойко Борисов.

В рамките на предаването, прехвърляйки се от тема в тема, проф. Вучков обобщи групата на нехетеросексуалните и транссполовите хора с понятието „извратености" и обясни, че „гейовете не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин", пише БЛИЦ.

След предаването ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев веднага сезират КЗД и пишат писмо до премиера и до г-н Антонио Лопес-Истуриц - генерален секретар на Европейската народна партия (ЕНП).

Сезиран е и Съветът за електронни медии (СЕМ), който като контролен орган по прилагане на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) е длъжен да осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги по спазването на изискванията така, че те да не засягат човешкото достойнство и да не допускат разпространяването на съобщения, които нарушават обществения ред и общоприетите морални норми, част от които е и забраната за дискриминация по признак сексуална ориентация.

Оглавяваният от доц. Георги Лозанов орган обаче отрича да е компетентен да се произнася за случаи на дискриминация в медиите, въпреки че в международното и националното законодателство пише тъкмо така.

Пред Комисията за защита от дискриминация Юлиан Вучков посочва, че е „против гнусните (публично афиширани по неблагопристоен начин) манифестации на каквито и да е сексуални ориентации - и обратни и лицеви".