Обикновено пролетта се свързва с пробуждането на Земята за нов живот и е пълна с положителни емоции и изживявания. Не и тази пролет, не и за такива райони като нашия, в които зимата буквално ни затрупа с обилна снежна покривка.
И макар, че голяма част от падналия сняг си отиде постепенно, още не е отминала опасността от едно евентуално бързо топене на останалия сняг.
Вероятно, водени от максимата „Отдалеко, за да е леко”, подготовката за посрещане на едно евентуално обилно снеготопене започна в общината още от средата на февруари.
Със Заповед № РД-15-080/ 16.02.2012г. на кмета на Общината беше определена комисия която извърши проверка на :
- Техническото състояние на стената на язовир „Етрополе", съоръженията към нея и проводимостта на речното корито след язовирната стена, като бе направено изпускане на водите на язовира до санитарния минимум.
- Местата по течението на реките на територията на общината, които в резултат на обилно снеготопене биха създали опасност за населението.
- Състоянието на речните корита, на бреговете на реките и на всички инженерно-технически и хидротехнически съоръжения, с оглед нормалното оттичане на водните маси и евентуалното им преливане/
- Състоянието и проводимостта на канализационните системи за повърхностни води, дъждоприемни шахти, отводнителни решетки и открити канали.
С протокол бяха определени критичните участъци и дейностите, които трябваше да бъдат извършени, с цел вземане на превантивни мерки за недопускане на наводнения.
След това бяха определени местата за незабавно почистване на речните корита, бреговите ивици и изградените хидротехнически съоръжения по възловите участъци:
- речните корита, бреговите ивици на реките в Етрополе „Малък Искър", „Ябланица", „Кърчищница", „Вранащица" и „Мелна" и в селата  Лопян, Брусен и Бойковец.
- деретата в жк „Изток", в мах. „Долна Лъга"  в с.Лъга
- мостовете на река „Малък Искър" 
- Канализационната мрежа, хидротехническите съоръжения и всички шахти за оттичане на повърхностна вода на територията на общината.  За определени критични и рискови участъци са определени персонални отговорници, които да извършват непрекъснати проверки по организираните мероприятия и тяхното изпълнение.
Ежедневно в определените райони с определените отговорници работеха 4 машини, които разширяваха коритата на реките, почистваха канали и дерета и след това изгребваха и 4 камиона изкарваха отпадъци.
Работещите в „МИР-И"ЕООД и по програми към общинска администрация почистиха каналите на територията на града и най-вече под мостовете с цел недопускане преливането им при евентуално снеготопене.
Бяха изработени, размножени и разпространени Правила за действие при наводнение с цел подготовка на населението предварително при такива ситуации и как да се действа при реална опасност от наводнение.
Подготвени и складирани бяха чували с пясък, с цел използването им при необходимост в най-уязвимите участъци от бреговата ивица по течението на р. „Ябланица" с цел защита на населението и недопускане възникването на бедствени ситуации.
Всичко това е извършено не "след", а доста време "преди" евентуално обилно пролетно снеготопене.