Положителна допинг проба е дал състезателят на БК "Черноморец" Андрей Илиев, съобщиха за BurgasNews от ръководството на клуба. 19-годишният баскетболист е бил тестван преди около три месеца след мача на неговия тим срещу "Евроинс Черно море" във Варна. При първата проверка дадената проба от състезателя се е оказала положителна.

До излизането на окончателното решение на Дисциплинарната комисията на Български олимпийски комитет /БОК/ Андрей Илиев е бил със спрени права, докато от "Черноморец" прикриваха случая с твърдението, че той е контузен.


Наказанието на Андрей Илиев трябва бъде определено от Български олимпийски комитет. Санкцията, която ще му бъде наложена, по всяка вероятност ще е за между 2 и 3 месеца лишаване от състезателни права.

Официално няма информация с какво забранено вещество е бил хванат състезателят, а запознати твърдят, че не ставало дума за "традиционен" допинг. Според отлично информиран източник Андрей Илиев си позволявал да пуши трева, а понякога и да шмърка. Специалисти обаче са категорични, че компонентите на допинг теста са различни и не съвпадат с тези на тревите като например марихуаната.

Андрей Илиев е юноша на бургаския БК "Делфин". Той играе в състава на "Черноморец" като преотстъпен. За настоящия сезон в Националната баскетболна лига той има много малко минути игра за мъжкия отбор в НБЛ. Основно е играл в мачовете от Младежката лига, като последната среща, в която е бил титуляр е от 22 декември миналата година срещу отбора на "Тунджа". Ден по-късно в Ямбол е била и последната му среща при мъжете, в която е бил на терена за 12 минути с 0 отбелязани точки.

Освен Андрей Илиев още двама български спортисти са дали положителни допинг проби. Единият от тях е плувецът Динко Гешев, който е сред звездите на националния ни тим и се очакваше да участва на Олимпийските игри в Лондон. При него пробата е отчела присъствие на леки наркотици и кленбутерол, който е за повишаване на мускулната маса. Името на третия спортист, хванат с допинг, е също плувец, но името му засега не е обявено.