На работна среща в Областна администрация на Софийска област, която се състоя вчера, бяха представени и обсъдени задачите по три проекта. Това са: „Детство за всички”, на стойност 4 960 400 лева, „И аз имам семейство – 14 898 455, и за социално включване – 40 000 000 евро. Проектите са изготвени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и се изпълняват от Министерството на труда и социалната политика. Те са насочени към подкрепа на деца и семейства и деинституционализация на грижата за деца.
Работната среща бе открита от Росица Иванова - зам. областен управител на Софийска област. Тя представи проектите, уточнявайки целите и дейностите по тях, както и задачите, и взаимодействието между институциите на национално и местно ниво. 
В проекта „Детство за всички” целевата група включва деца с увреждания и персонала на центровете за социални услуги. В този проект участват общините Ботевград, Правец и Самоков.
Проектът „И аз имам семейство” ще се реализира в Ботевград и Правец. По него се работи за осигуряване на приемна грижа, която е доброволна, професионална и заместваща.
По проекта за социално включване пряко се финансира предоставяне на услуги за деца в неравностойно положение /на възраст от 0 до 7 години/ и техните родители. Инвестира се в инфраструктура - изграждане и ремонт на сгради, предоставящи социални услуги и обучение на квалифициран персонал. От Софийска област в него са включени общините Правец и Самоков. 
Директорите на дирекции „Социално подпомагане” на общините Правец, Ботевград и Самоков – Ангелина Георгиева, Виолета Николова и Боянка Попова, запознаха участниците в срещата с дейностите, които осъществяват по проектите.