Българският шампион показа висока класа при гостуването си на "Вентспилс". И не само отстрани латвийския тим, но му сложи голям бой пред собствената му публика. Резултатът - 73-55 за "Лукойл Академик", е достатъчно красноречив за превъзходството.

Отличен мач изигра бившият енбиеец Уили Дийн. За разлика от първата среща в София, когато завърши с орицателен коефициент и само с 4 точки, сега 184-см гард просто бе блестящ. Ако някои изживяващи се като баскетболни ментори софийски журналисти наричаха Ламонт Джоунс професор, то в срещу "Вентспилс" Дийн - трети или четвърти, няма значение, игра като член-кореспондент.

Над всички, обаче, според скромното мнение на един провинциалист, бе Харис Муезинович. Игралият са "Барселона" босненец наистина правеше каквото си поиска с дървеняка и с действия на палач Хелманис  и останалите му пазачи. Превъзходно се включи и Ристе Стефанов. Пазеният зорко Перо Антич превъзмогна индивидуалните изблици и се прояви като отборен играч, което пък е указание за висока класа. Що се отнася до Тодор Стойков, смешният плач на централните журналя в последно време по отношение на пренебрегването му от страна на Лукаич остана за тяхна сметка. Интересно дали някой от тях ще напише или съобщи по бтв или гонг например, че той бе най-слабо представилия се играч на "Лукойл Академик". И че дори срещу "Балкан" за огромно време игра само преди няколко дни едва успя да се разпише само с 4 точки. Което пък води до заключението, с цялото ни уважение към успехите му в миналото и за тима, и за националния отбор, че в сегашния тим на "Лукойл Академик" той може да бъде точно девети играч.

Това е исторически пробив на "Лукойл Академик", който той постигна под поледа на шефа на основния спонсор на клуба "Лукойл България" - Валентин Златев. Едва при петото си участие нашият неизменен шампон в последните години премина ключовата първа фаза на елиминациите и вече е сред 8-те най-добри в този турнир. Следващият му съперник - "Динамо" Москва, играл миналата година в Евролигата, е доста силен отбор. Но важното е, че нашите показаха, че имат не само най-добрата селекция от години, но и най-добрия треньор в лицето на Желко Лукаич. Което е безспорно, гледайки не само резултатите. С изкрючение може би само на Петко Маринов, който сложи началото.