Драгомир Стойнев е роден през 1976 г. в Триполи, Либия. Завършил е Сорбоната във Франция, специалност икономика. Бил е съветник на премиера Сергей Станишев.
През 2009 година бе избран за народен представител от БСП от София област. Председател на комисията по социална политика в Народното събрание.


Какво означават двете министерски оставки в края на миналата седмица?
Според мен най-важната новина, която хората разбраха, е, че Цветан Цветанов има водеща роля в това правителство, а не премиерът бойко Борисов. Досега министър-председателят казваше как той взема решенията, как той преценява каква политика да се води и т.н. Оказа се от думите на Трайчо Трайков, че Цветан Цветанов му е поискал оставката. Защо е направено – мога само да гадая.
Но е факт, че в продължение на
три години България няма никакви икономически приоритети.
В България се срина производството, малките и средните предприятия вече ги няма. Имаме огромен ръст на безработицата. Особено сред младите хора.
Смятам, че това са едни решения на премиера /или на Цветан Цветанов- защото явно към него трябва де се обръщаме, когато говорим за приоритети/, които са провокирани от паника.
За месец януари преките чуждестранни инвестиции са едва 44 милиона лева. Нещо повече – вече има капитали, които напускат държавата. Политиката по заетостта е пълен провал на правителството на ГЕРБ. Загубени са над 260 000 работни места през последните три години. Доходите намаляват, парното, тока, вода, лекарства, храните растат. България е на първо място сред страните от ЕС, където рискът да изпаднеш в бедност, е най-голям. В България имаме най-много работещи бедни. Ние в момента се намираме в една много критична ситуация, но затова не ни е виновна само икономическата криза. Икономическата криза не е виновна, че здравеопазването ни е по-лошо от това в Албания; че българското правителство не може да предложи конкретни политики за излизане от кризата.

Смятам, че е крайно време това правителство да подаде оставка и да вървим към предсрочни избори.
След като се изхарчи фискалния резерв, след като се открадна резерва на здравната каса миналата година, сега има намерение да се откраднат парите от Сребърния фонд.

Мен лично ме боли за Сребърния фонд, защото аз бях ръководител на работната група в предишното правителство, което създаде този фонд. Имахме конкретни и ясни правила за фонда. Събраха се над 1 милиард и 700 милиона лева. Сега правителството на ГЕРБ в паниката си не знае откъде ад намери ресурси, за ад изплати дълга на държавата. А от 10 години насам всички знаем, че през следващата година е падежът на този дълг.
Ще вземат парите на пенсионерите, ще платят дълга и моите опасения са, че върху следващото правителство ще се срути къщичката. Това означава, че ние отиваме към фалит на държавата!

Провокирахте дебат в Народното събрание по отношение на младежката безработица. Доволен ли сте от отговорите на правителството?
 На някой може да му се струва просто, че това е поредният проблем в държавата. Хората обаче трябва да разберат, че проблемът с младежката безработица е проблем от националната сигурност. Всеки трети млад човек е без работа. Десет пъти са се увеличи младежите, които напускат страната. А това е един ценен ресурс за развитието на икономиката. На този дебат ясно пролича, че ГЕРБ няма ясни и конкретни политики за справяне с младежката безработица.
Аз самият съм внесъл 30 предложения в тази насока. Например, всеки работодател, който наеме млад човек до 29 години, за 4 до 6 месеца осигуровките да се поемат от държавата. Подобни мерки има във Франция, Словения, Австрия, Германия. Работодател, който си хареса студент и му заплаща стипендия, съответно на този работодател да му се намали данъчната основа, а младият човек ще има осигурена работа.
Реформата в пенсионната система е безумна, защото обрича бъдещите пенсионери на бедност. А голяма част от хората няма да се пенсионират, още повече, че те сега нямат работа. Дори младите хора, които сега завършват образование, нямат работа. Следователно момчетата  няма да могат да имат 40 години осигурителен стаж, а жените – 37 години.
Затова предлагам годините на следването във ВУЗ да се признаят за осигурителен стаж.
На хората трябва де се предложат конкретни мерки СЕГА, а не в бъдеще време, защото ще бъде прекалено късно. През 2014-15 година в България няма да има много млади хора, на които да се предлагат конкретни политики. За съжаление няма никаква чуваемост от страна на управляващите по тези въпроси. Те се държат така, като че ли след тях държава България няма да има.
Ние имаме и много сериозен демографски проблем, който е надпартиен.  А никой не иска да дебатира по него.
И така животът си продължава,  сметките стават все по-големи, бедността се увеличава. И за младият човек, след като няма доходи,  крачката, която ще направи към престъпния свят е много малка. Не случайно с такива темпове се увеличава битовата престъпност у нас.
 

Вие сте една от обсъжданите  кандидатури за председател на БСП, която ще бъде предложена на предстоящия конгрес. Готов ли сте да оглавите партията?
В този момент БСП повече от всякога се нуждае от единство. Ние всички искаме Георги Първанов и Сергей Станишев да седнат на е на маса и да очертаят бъдещи политики, които ще изведат отново БСП като първа политическа сила.
На този конгрес ще има много кандидатури, аз предполагам, че ще са около десетина.

Но всеки, който е номиниран, е длъжен да излезе на конгреса със своя програма. Да каже каква политика трябва да следва БСП, така че отново да върне доверието на хората. Защото единствено БСП може да събори ГЕРБ от власт