Facebook харчи значително по-малко от своите конкуренти за изследвания и разработки (R&D). Подобна стратегия практикува и Apple, която предпочита да използва външни разработчици, съобщи Блумбърг.
    

През 2011 г. Facebook е отделила само 10% от доходите за R&D дейности. В резултат на това компанията отчита по-високи печалби. Сега пред социалната мрежа стои предизвикателството да запази показателите си на фона на нарастваща конкуренция от Google и стартиращи играчи.

Печалбата на Facebook е достатъчно устойчива за провеждане на IPO (първично публично предлагане на акции). Инвеститорите харесват кандидати за IPO с нарастваща печалба.

В момента Facebook следва примера на Apple, която позволява на много външни разработчици да създават приложения за нейните платформи. В резултат на тази политика са написани стотици хиляди приложения за iPhone и iPad.

Подобен подход е привлекателен за клиентите, а Apple, от своя страна, пести средства за R&D. През последното тримесечие, например, компанията е похарчила само 1,6% от своите приходи за изследвания и разработки.