За 71-ви път СОУ „Христо Ясенов” в Етрополе чества своя патрон Христо Ясенов. В препълнения салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” от 10:30 часа тази сутрин бяха дошли бивши и настоящи възпитаници на училището, бивши и настоящи директори и учители  в СОУ“Хр.Ясенов“, родители и близки на учениците.
Празненството уважиха кметът на Община Етрополе Димитър Димитров, председателят на Общинския съвет Марин Маринов, заместник-кметовете Росица Христова  и Стефан Борисов,  Христо Андреев - началник РИО София-регион, Илонка Славчева - началник на отдел в РИО София-регион, Валентин Цацов - председател на училищното настоятелство и директор на Рудник „Елаците”, общински съветници, служители в общинска администрация, директори на училища, детски градини и общински институции.
След тържественото посрещане на знамето на училището, беше почетена с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на дългогодишната учителка и досегашна директорка Светла Вълова.
В приветственото си слово Станка Димитрова направи ретроспекция на постигнатото в училището, на състоянието на материалната база, качеството на учебния процес и кадрите, които е готвило през годините и сега училището.
И отправи благодарности за помощта, която им се оказва, към Общинското ръководство, Регионалния инспекторат по образованието.  
Специална благодарност бе изказана на „Елаците мед“АД и „Геотехмин“ ООД за тяхната подкрепа при осъществяването на редица съвместни проекти, както и на родителите за доверието към колектива на училището.
Поздравителни адреси бяха изпратени от кмета на Община Етрополе, председателя на училищното настоятелство, „Елаците мед“АД и „Геотехмин“ ООД, от директорите на училища и детски градини от общината, издателство „Аз Буки“.
Поздравителния адрес от РИО София-регион прочете Илонка Славчева.
Кулминацията на тридневните тържества беше прекрасният концерт, който предложиха на зрителите възпитаниците на СОУ „Христо Ясенов”: рецитал по стихове на поета в  нова съвременна аранжировка чрез звук, картини и музика, песни, танци, скечове и невероятно настроение.
Всичкото това, подготвено и изпълнено с невероятен талант и усет за сценично присъствие, с прекрасни костюми и сценични ефекти.
Към бурните аплодисменти на публиката, благодарността към изпълнителите беше изразена накрая и чрез прекрасната кошница с цветя от името на кмета Димитър Димитров и председателя на Общинския съвет Марин Маринов.