Днес се подписа Споразумение между работодателя и синдикатите в "Кремиковци" АД за увеличение с 10%  на фактическата основна месечна заплата на човек в дружеството, считано от 1 март 2008г., съобщиха от КТ "Подкрепа".

Председателят на синдикат "Металици" към КНСБ Васил Яначков, че договореността е за увеличение от 10% върху основните заплати на всички работници.

"Тази договореност обаче няма да прекрати протеста на работниците в "Кремиковци", вероятно той ще се пренесе другата седмица в София, защото предприятието умирало."

На въпрос дали е необходим прокурист на "Кремиковци", какъвто иска министърът на икономиката и енергетиката, Яначков отговори, че това "вече е девалвирало и няма нужда".

"Ние предлагаме друга формула - отдаване под наем на комбината на фирма, която няма задължения и тя внася съответната сума от 50 милиона евра и може да управлява комбината.

Другите условия са да се запазят работните места, собствеността, обезпечават се интересите на хоулмхоудъри, обезпечават се интересите на държавата и на монополите на държавата и тя работи свободно и спокойно, без да бъде притеснявана, както се случва сега, което предопределя възможност комбината да печели от порядъка на 10 милиона евра всеки месец", каза Яначков.