В ОбС е внесен отчет за работата на РУ „Полиция”, Ботевград през 2011 година. В отчета е посочено, че през миналата година на територията на нашата община са регистрирани 854 престъпления, от които 59 са икономически. За сравнение – през 2010 г. регистрираните престъпления са били 804, от които 36 икономически.
Прекратени са разследванията по 135 случая. За миналата година броят на разкритите престъпления е 249 /38.60% разкриваемост/.
През 2011 год. на територията на община Ботевград са извършени 9 грабежа, от които 3 са разкрит, 402 кражби на имущество, от които 83 са разкрити, 2 противозаконни отнемания на автомобил, от които 1 е разкрито.
От таблицата за състоянието на криминалната престъпност в нашата община през последните 13 години, която е приложена към отчета, става ясно, че най-голям брой регистрирани престъпления има през 2011 год., а най-малък – през 2003 год. /386 бр./.
През миналата година на отчет в детска педагогическа стая са водени 34 деца. 2 са настанени във Възпитателно училище-интернат. Броят на осъдените е 15.
През 2011 год. на отчет в Детска педагогическа стая са водени 34 деца, според информацията на полицейското управление.
За отчетния период служителите от полицейския участък в Новачене при РУП - Ботевград са работили по 193 заявителски материала. Разкриваемостта на престъпленията е 52%. По-голяма част от тях са извършени от лица от ромския етнос, които са безработни, с ниска правна култура, незачитащи установения правов ред и норми на поведение. На територията на участъка има едно престъпление с висока степен на обществена опасност – убийство при възникнал битов инцидент в с. Липница. То е разкрито. Ръст бележат домовите кражби и кражбите на черни и цветни метали, както в зона 27, която обхваща селата Новачене, Гурково, Боженица, Липница и Елов дол, така в зона 28, включваща Литаково, Радотина, Рашково и Краево.

През отчетния период служителите на РУП - Ботевград са провели 11 специализирани полицейски операции срещу рапространението на наркотици, образувани са 6 досъдебни производства, сочи още отчетът на полицията.