Общинският съвет прие с пълно мнозинство отчетът на „ВиК Бебреш” ЕООД, а кметът Георги Георгиев благодари на ръководството на служителите на общинската фирма за работата и грижите да осигурят вода на жителите на общината.
Преди това общински съветници отправиха въпроси към управителя на дружеството.
Христо Якимов се поинтересува дали печалбата от 4000 лева е реална, предприети ли са действия за предотвратяване на загубите на вода, защо дружеството не осъществява строителна дейност и какво ще стане с ВиК, ако се приеме предложението във всяка област на страната да остане по едно държавно ВиК дружество.
В отговор Гачо Гачев заяви: „Печалбата е реална. Доказано е, че загуби на вода има в цялата страна и средно те са около 65 на сто. Редовно участваме с оферти за обществени поръчки, но не печелим.”.
На последното питане на Якимов отговори кметът Георгиев. Той обясни, че по думи на министъра на околната среда и водите общинските водни дружества ще се запазят.
Д-р Златева попита: „Как постъпвате с гражданите, които имат задължения към ВиК?”.
Гачо Гачев обясни, че се съставят протоколи за разсрочено плащане. „Имаме право да спираме водата на длъжниците, но тази крайна мярка няма да помогне, защото повечето от тях са социални слаби”, допълни той.
Според кмета, дружеството трябва да постигне близо 90% събираемост, за да не фалира.  
В отговор на друг въпрос управителят на ВиК каза, че ежедневно се полагат грижи за водохващанията в цялата община. Той подчерта, че водното дружество има договор с Напоителни системи за получаване на условно чиста вода от язовир „Бебреш”.  

392 000 лева дължат граждани заради неплатени сметки за вода. През миналата година общинското водно дружество е реализирало приходи в размер на 2 345 000 лева, което е със 120 000 лева повече спрямо предходната година. Приходите от основната дейност – доставка на вода са 1 460 279 лв. Спрямо предходната година са намалели с 6000 лв, което от ВиК обясняват с фалита на някои фирми и като цяло с намаляването на потребителите на вода. В момента ВиК има 18 682 абонати, от които домакинствата са 17 204, а фирмите – 1478.
Вземанията на дружеството са в размер на 706 хиляди лева. О тях 392 хиляди лева са от неплатени сметки на граждани, а 18 000 лв – от фирми и обществени институции.
Дружеството експлоатира 112 км довеждащи водопроводи и 231 км разпределителна водопроводна мрежа.
През м.г. ВиК е сключила договори с общината за извършване на строително-монтажни работи на обща стойност 272 000 лд. Изградени са 13 обекта с общински средства. Със собствени средства ВиК са изградили още 14 обекта на обща стойност 283 хиляди лева.
В бизнес плана за 2012 г. ВиК предвиждат инвестиции за 152 000 лв. Във връзка с подобряване обслужването на клиентите в момента се прави проучване и се водят разговори за плащане на сметки по системата Easypay.
Средната работна заплата във водното дружество е 549 лв, което е с 15 лв. по-високо от предходната гоидна. Във ВиК работят 131 човека. Заплатата на управителя Гачо Гачев е 1200 лева.