В дневния ред на редовното заседание на местния парламент, насрочено за 24 юни, е внесена информация за дейността на общинско предприятие „Туризъм“  за 2020 год.  То е приемник на общинско предприятие за почивно дело „Боженишки урвич“. Преобразуването бе извършено с решение на Общинския съвет от 30 юли 2020 год.


Организационната структура на ОП „Туризъм“ се състои от 9 служители, разпределени в две звена – общинска почивна база „Боженишки Урвич“ - с. Боженица и Туристически информационен център – Ботевград, който започна да функционира през настоящата 2021 год. като през последните два месеца  са извършени подготвителни действия за функционирането му. 


През миналата година основно действащо звено на ОП „Туризъм“ бе почивната база. Всички финансови средства от дейността й се внасят в приход на Община Ботевград, след което се връщат обратно в предприятието под формата на субсидия. Одобреният бюджет от Общински съвет Ботевград за 2020 год. е 93 650 лв., а изпълнението му е 81 341 лв. Това е размерът на разходите за отчетния период. Приходите от собствена дейност за миналата година са 21 263 лв. 


2020 год. беше белязана от пандемия, породена от COVID-19. Въведените ограничителни мерки и извънредното положение в страната се отразиха негативно върху туристическия бранш. През месеците март и април почивната база беше затворена за посетители, съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването, а персоналът ползва платен годишен отпуск. Втората вълна на пандемията бе най-силно изразена през месеците ноември и декември, което също даде негативно отражение върху посещаемостта на базата. Това се посочва още в отчета за дейността на ОП „Туризъм“. Общинската структура е приключила 2020 година без неразплатени задължения към доставчици. 


„Обикновено последните четири години дотацията за базата е между 40 000 и 50 000 лева, което е една от причините да считам, че тя не се управлява достатъчно добре. Ние не търсим печалба, не я разглеждаме като търговско дружество, но поне би могла да се самоиздържа. Това е генералната причина, поради която решихме да предприемем такива действия. Не случайно през миналата година Общинският съвет, по мое предложение, взе решение да сформираме общинско предприятие „Туризъм“ и да разширим неговите функции. Всъщност базата „Боженишки Урвич“ стана част от общинското предприятие“, коментира днес по време на брифинга за местните медии кметът Иван Гавалюгов. Той подчерта, че намеренията са този марж между разходи и приходи да се свива и дори постъпленията да станат повече. 


Наскоро целият персонал на базата бе освободен от работа. В момента тя се управлява от служители на ОП „Туризъм“. В скоро време управител ще бъде назначен, както и други лица на овакантените длъжности. Това съобщи още кметът Иван Гавалюгов.