Предизвиквам Сергей Станишев или Георги Първанов на дебат по темата за строителството на АЕЦ"Белене".

Това заяви пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов по повод критиките на социалистите относно решението на правителството и парламента за спиране на проекта за втора атомна централа у нас и намерението да започнат консултации за вот на недоверие по енергийната политика.

ДСБ няма да участва в подобни разговори, нито да подкрепи вота в пленарна зала, категорични са от партията. Въпросът, подчерта Костов, не е геополитически и не се свежда да бъдат извадени руските яйца от гнездото (думи на Петър Димитров от Коалиция за България в НС) и да бъдат заменени с американски. Макар че, добави тъмносиният лидер, кой постави руските яйца, е друга тема. Костов направи финансова обосновка защо за страната ни не е изгоден този проект. Той, по думите му, би струвал общо 11,6 млрд. евро заедно с включването на централата към националната и европейската енергийна мрежа. За да участваме в тази сума, трябва да вземем кредит, който при ток, произвеждан от "Белене" и изкупуван от НЕК за около пет стотинки-пет стотинки и половина за киловат часа, както се предвижда, би донесъл печалба от около 50 млн.евро. По този начин, сочат сметките на десните, няма как държавата ни да покрие заема, ако се включи в проекта. Ако не участва, според Иван Костов, пак не би се намерил и външен инвеститор, който да направи това.

Според ДСБ Русия е намалила с 11 процента цената на газа за България за следващите 9 месеца не поради специални чувства, а защото това е прецедент с 6 европейски държави, както и защото на световните пазари е паднала стойността на горивото. По-евтиният ток потребителите можели да усетят обаче, само ако има адекватни решения на компетентните органи - ДКЕВР. Ако АЕЦ "Белене" бъде заменена с паро-газова централа, самото изграждане би било евтино, но токът от нея скъп, смятат от тъмносинята партия.

ДСБ са "за" реализиране на проекта "Южен поток", но само, ако българската газопреносна система остане наша собственост, а доставчикът и газопреносчикът не са една и съща компания. Газпром трябва да гарантира, че няма да намали количеството подавано гориво през Турция и Гърция, защото, ако това стане, България ще губи от такси, посочи председателят на столичната организация на ДСБ Иван Иванов. Той добави още, че не бива да се подписват дългосрочни договори с Русия за доставка на газ, тъй като в следващите години България ще има алтернативни източници на синьо гориво.

Не отговаряли на истината твърденията на БСП, че след затварянето на 5 и 6 блок на АЕЦ"Козлодуй" страната ни от износител на електроенергия ще трябва да внася, ако я няма "Белене". Тази хипотеза можела да се случи едва след 2037 г., пресметна Иванов, защото дотогава животът на двата реактора ще бъде удължаван, като в същото време има и остатъчен ресурс от произведената от тях енергия. По думите на Костов, България може да произвежда ток по различни начини, включително и като използва собствени източници. Добре било и да се знае и дали у нас има шистов газ.