Церемонията е на 23 май в Лондон.

Николай Николов е първият българин, който е номиниран за най-високото отличие- наградите  ЕL Tons, които се дават за постижения в областта на обучението по английски език.

ELTons, спонсорирани от Cambridge ESOL, са единствените международни награди, които оценяват и отличават  високите иновации в областта на преподаването на английски език (ELT).  Неслучайно ги наричат „Оскар”-и в областта на обучението. Всеки номиниран получава специално лого, което се присъжда завинаги и става част от визитката на номинирания.
Номинацията на ботевградското езиково училище „Марконис” е в категорията „Местни иновации”. В общо шест категории се състезават известни преподаватели, автори на учебници, издателства, езикови училища от целия свят. Името на „Марконис” е до до имена като Cambridge University Press, Oxford University Press, Pearson, Express Publishing, Macmillan...
„Много престижно, но и малко страшно...” – това бе първата реакция на управителя на училището Николай Николов, когато получи имейла от организаторите, че е сред номинираните за наградите EL Tons 2012.
Наградите EL Tons тази година ще бъдат връчени за 10-ти път. Церемонията е в една от най-красивите сгради в центъра на Лондон, а  най-влиятелните медии на острова отразяват събитието.
Самото оценяване на кандидатите се прави по специална методика
 Методиката се нарича Делфи техник и целта й е да се избегне субективизма. Всички конкурсни проекти се разглеждат от шестчленно жури. Всеки от журито обаче работи самостоятелно в различни градове по света и изпраща оценките си на един от журито, който е медиатор. След това оценките се обобщават и се прави класирането. До последния момент то не се оповестява. Пликът с името на победителя се отваря на самата церемония.

Маскените балове на „Марконис” бяха отличени като местна иновация, достойна за наградата „Оскар”
В близо 100 страници Николай Николов е описал идеята, целите и резултатите от маскените балове на училището. Всичко това е илюстрирано със снимки и видео материал. Едно от изискванията на наградите е проектите да са реализирани преди две години.
Маскените балове на „Марконис” са запазена марка на училището още от неговото създаване. Въпреки кризата Николай Николов не се отказа от идеята си, която ентусиазира не само неговите ученици, но и техните родители и много приятели на езиковия център.
Самият  Николай Николов е главният организатор, автор на сценария, водещ, а и главен участник в забавлението.  Финансирането на проявата също е за сметка на училището и е своеобразен подарък за възпитаниците на „Марконис”.

Тези дни Николай Николов получи и още една добра новина - акредитация за изпитващ за сертификатите на Кеймбридж.