Това заяви зам.-окръжният прокурор на Плевен Валери Мирчев, цитиран от БТА. По думите му, съдейки по ръста на обгорелите тела, сред тях няма дете, както каза по-рано изпълнителният директор на БДЖ Олег Попов. По-рано Петков съобщи за четири жертви. Мирчев поясни, че труповете са изгорели до неузнаваемост и засега не са идентифицирани. Към момента няма как да се установи самоличността на загиналите, тъй като в огъня е унищожена и схемата, по която се настаняват отделните пътници на местата им в кушет-вагона. Прокурорът допълни, че е много рано на този етап да се каже какво е причинило възникването на огъня. По закон разследването трябва да завърши до два месеца, но ако се наложи, поради сложността му, то може да бъде продължено, поясни Мирчев.
Деветима души са обгазени, от тях петима остават в болницата на Червен бряг. Най-тежко е състоянието на 47-годишния служител от Транспортната полиция Милчо Атанасов, съобщи кардиологът Бистра Методиева. Тя уточни, че Атанасов е приет около 2.30 ч. тази нощ с остър, масивен миокарден инфаркт. По думите й състоянието му е напълно стабилизирано, но все още не е преминала опасността за живота му.
Останалите четирима пострадали са в задоволително състояние, няма опасност за живота им и може след почивните дни да бъдат изписани, казаха от болницата. Във влака от 9 вагона е имало над 150 пътници.
Вагоните, които са над 20-годишни, са били ремонтирани през 2006 г., а на 15 февруари т.г. са минали на технически прегледи, обясни Олег Петков, цитиран от БТА.
Спалният вагон с 27 пътници и кушет-вагонът с 35 пътници от влака са изгорели напълно в пожара. По думите на директора на БДЖ в двата вагона е имало по два пожарогасителя.
Счупена луминесцентна лампа е вероятната причина за пожара, започнал около 23.40 в четвъртък, съобщиха от МВР, като допълниха, че информацията е на базата на показания на свидетели. Огънят пламнал от купе №6 в кушет вагона. След счупването на лампата се е запалило перде в купето, а от там огънят е обхванал целия вагон. (виж и др. версии в линка долу)
Пръв за вероятната причина за пожара съобщи очевидец на трагедията във форума на Дир.бг (виж линка).
Голяма част от пътниците са успели да слязат от вагона, като са получили помощ от транспортна полиция и служителите на КАТ в Червен бряг. Директорът на Националния археологически музей проф. Рашо Рашев вероятно е сред пострадалите при пожара, научи Агенция “Фокус” от близки до семейството. По непотвърдена информация – близки на професора са заминали тази сутрин за Червен бряг, за да го търсят.
Има различни версии за това какво е причинило пожара, заяви премиерът Сергей Станишев. Той добави, че медиите ще бъдат държани в течение за всички подробности, когато има информация, защото сега тя е в ръцете на прокуратурата.
Поради прекъсване на движението в засегнатия участък пътниците се извозват с автобуси между Червен бряг и гара Роман, а други влакове са отклонени през Карлово - Тулово - Горна Оряховица и в двете посоки.
МВР открива гореща телефонна линия, на която близки и роднини ще могат да получат първоначална информация за пътниците в изгорелия влак. Телефонът е с номер 0659 92 835.
Вижте снимки на изгорелия влак