Арсенал се наложи с минималното 1:0 при домакинството си на Манчестър Сити в дербито от 32-ия кръг на английската Висша лига. Единственото попадение в срещата отбеляза Микел Артета в 87-ата минута. Освен това "артилеристите" завършиха мача с три греди в актива си, а пък "гражданите" - с човек по-малко, след като Марио Балотели бе изгонен малко преди последния съдийски сигнал (89').

През първото полувреме Арсенал и Сити мислеха повече за сигурността и това да не допуснат гол, отколкото да атакуват вратата на съперника. Това доведе до много сблъсъци и накъсване на играта, като головите ситуации липсваха.

Най-опасното положение се случи още в 3-ата минута на мача, когато след едно центриране от корнер на Микел Артета, Венсан Компани с глава, нацели собствената си напречна греда, но след това защитата на "гражданите" успя да изчисти топката.

След почивката, първата по-сериозна опасност се случи пред вратата на Арсенал. В 52-ата минута Самир Насри центрира в наказателното поле, където Серхио Агуеро засече топката с глава, но вратарят Войчех Шчесни показа рефлекс и успя да избие с върха на пръстите си.

Отговорът на Арсенал не закъсня и девет минути по-късно (61') головата машина на "артилеристите" Робин ван Перси нацели страничната греда след изстрел с глава.

В 75-ата минута възпитаниците на Арсен Венгер регистрираха третата си греда в мача, ударена от Тио Уолкът, а при добавката Вермален направи непростим пропуск, след като не успя да уцели вратата от няколко метра.

Така се стигна до 87-ата минута, когато Арсенал най-накрая отбеляза така желания гол. Микел Артета отне една топка в половината на Сити, напредна малко и със страхотен изстрел от границата на наказателното поле, не остави шансове на Джо Харт, оформяйки крайното 1:0.

"Гражданите" пък завършиха срещата с 10 човека, след като Марио Балотели получи втори жълт и съответно червен картон за нарушение срещу Бакари Саня.

След тази победа Арсенал се върна на третото място във временното класиране на Премиършип, събирайки актив от 61 точки. Манчестър Сити пък остава на втора позиция със 71 точки, но шансовете на "гражданите" за титлата вече са почти илюзорни, след като те изостават с цели 8 точки от градския си съперник Манчестър Юнайтед.