Intel въвежда нова серия твърдотелни дискове (SSD) със супервисока производителност за нуждите на информационни центрове, където се извършват облачни изчисления, виртуализация и онлайн транзакции.

Устройствата Intel SSD 910 Series използват технология Intel High Endurance Technology и оптимизирана 25-нанометрова NAND флаш памет с клетки на няколко нива (MLC), която позволява до 10 пълни записа на диска на ден в продължение на 5 години, което е 30-кратно подобрение на издържливостта спрямо стандартните MLC-базирани флаш продукти за съхранение на данни.

Новите SSD са базирани на PCIe интерфейс и ще намерят приложение в системи за високопроизводителна обработка и достъп до критично важни данни. Един твърдотелен диск SSD 910 може да замени множество HDD от клас 15K rpm, при което не само се пести място и електричество, но също така се подобряват последователната производителност и възможността за надграждане на съхранението на данни.

Фърмуeрът на SSD 910 е оптимизиран за по-малко износване и включва възможности за намаляване NAND грешките, както и за управление на грешките на системата.

SSD 910 Series се присъединява към другите SSD решения на Intel с голям капацитет за центровете за данни, сред които фамилията SSD 700 и SSD 300 от SATA устройства, предназначени за широк диапазон от сървърни и сторидж приложения.

Производителността на Intel SSD 910 Series 800GB диск достига 2 гигабайта в секунда (GB/s) при последователно четене и 1GB/s при последователен запис. Предлагат се с капацитети от 400GB и 800GB. Мостри вече са на разположение за центровете за данни, а серийното производство ще започне към средата на 2012.

Intel SSD 910 Series с капацитет 400 GB струва $1929, а моделът с 800 GB се предлага за $3859 с 5-годишна гаранция.