IBM въвежда нови PowerLinux системи и решения, които намаляват разходите на клиентите и предлагат развити възможности за виртуализация на бизнес процеси. IBM PowerLinux Solutions интегрират хардуер, използващ Linux и процесор Power7, с Linux от Red Hat и SUSE за анализ на големи обеми от данни, управление на специфични за индустрията приложения и предоставяне на инфраструктурни услуги със свободен код.



Новите решения са приложими за бизнес от всякакъв мащаб, съобщиха от компанията. Това е възможно с въвеждане на два нови Linux сървъра:

• система за обявената наскоро IBM PureFlex System, част от новото семейство интегрирани експертни системи IBM PureSystems;

• IBM PowerLinux System сървър с висока производителност и енергийна ефективност, който е ценово таргетиран за среден и голям бизнес.

PowerLinux решенията на IBM отговорят на специфичните изисквания на всеки работен процес, като предлагат по-опростена ИТ среда, базирана на Linux. С нея клиентите могат да намалят разходите за инфраструктура, а свободният ИТ персонал да се съсредоточи върху по-бързото пласиране на пазара на иновативни продукти и услуги.

Заменяйки Windows сървърите, базирани на старата микропроцесорна архитектура x86, със системи PowerLinux и приложения с отворен код, клиентите си спестяват разходи за софтуерни лицензи и ъпдейти, подчертава IBM.

Чрез подобрените възможности за самоуправление на системите, базирани на Power7, клиентите могат да използват една или повече надеждни и гъвкави Linux среди. Трите нови решения за PowerLinux включват:

• IBM PowerLinux решения за анализ на големи обеми от данни. Интеграцията и оптимизацията на процесите за анализ позволява на бизнеса да изпълнява паралелно хиляди задачи, за да достави по-бързи аналитични услуги. Пример за такива услуги са: анализ на данни за кредитни карти с цел подобряване на откриването на измами в реално време, както и проследяване на социалните медии в реално време за установяване на настроенията сред клиентите.

• IBM PowerLinux приложения, разработени за различни видове индустрии. Чрез тях средно големи ИТ магазини могат да предоставят своите услуги на по-ниска цена и с по-високо качество в сравнение със сървъри, използващи x86 и Windows или Linux. Независими търговци на софтуер планират да предоставят предварително интегрирани, изпитани и проверени решения създадени за различни индустрии.

• IBM PowerLinux инфраструктурни услуги с отворен код. Технологията за виртуализация PowerVM предлага по-евтин и ефективен контрол върху сървъра. С по-малко сървъри, които да бъдат управлявани, бизнесът може да предоставят услуги като сътрудничество посредством интернет или електронна поща, при по-ниски разходи, използвайки PowerLinux системи.

От 2000 г. насам Linux заема стратегически значима позиция в портфолиото от системи на IBM, като към днешна дата компанията е инвестирала над един милиард долара в проекти, свързани с Linux. Над 600 служители на IBM участват в повече от 100 проекта с отворен код.