В бюджета за тази година има предвидени 85 милиона лева за бедствия и аварии. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на изслушването в парламента посветено на земетресението разлюляло Западна България.

„Все още няма пълна информация какъв е обемът на щетите от земетресението. Със сигурност пострадалите ще получат по 325 лв. на домакинство”, каза Симеон Дянков. Днес в Министерски съвет планът за даване на безвъзмездната помощ ще бъде съгласуван и със социалния министър Тотю Младенов. „Социалните работници започват да приемат документи и помощите ще започнат да се отпускат включително и през почивните дни. Приоритетно ще бъдат подпомогнати обществени сгради. Започва да тече срокът за подаване на молби и от граждани за щети по жилищата им”, каза още Симеон Дянков.

Веднага след първия трус премиерът Бойко Борисов разпоредил на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков да изготви план за подпомагане на евентуални пострадали сгради и хора.

„Обяснено е на хората как да попълнят документите за подпомагане. Кризисната комисия е готова да работи и в почивните дни”, подчерта той. „Разпоредено е децата от детските градини, които са пострадали, да бъдат преместени временно в други ОДЗ-та. За щастие огромната част от парите за бедствия и аварии са в наличност, допълни той. И двамата министри - Лиляна Павлова, и Симеон Дянков подчертаха, че само законни сгради и строежи ще бъдат подпомагани от държавата. Задължение на държавата е да осигурява сигурността на хората в държавните и частните сгради, каза министърът на финансите.

Надявам се колкото е възможно по-бързо област Перник, всички градове и населени места в област Перник да се върнат към нормализиране и ние ще работим ден и нощ за това, каза още Симеон Дянков.