Шефът на една от големите антивирусни компании критикува Apple с твърдението, че американския гигант не дава на външни разработчи да защитават платформата iOS.
    

Евгении Касперски, основател и CEO на Лаборатория Касперски, споделя в интервю за TheRegister.co.uk разочарованието си от отказа на Apple да разреши на неговата компания да създаде антивирус за iOS.
Не бива да се губи време, тъй като скоро се очаква нарастваща активност на киберпрестъпниците, прицелени към мобилната платформа iOS, предупреждава Касперски. „За Apple това ще бъде катастрофа”, казва Касперски. По неговите думи, в бъдеще зловредният софтуер ще затрупа iOS.
Касперски признава, че iOS е една от най-защитените мобилни платформи и за нея е практически невъзможно да бъде създаден зловреден софтуер. Единственият начин за пробив е внедряване на код в легалните приложения.
Засега тази възможност се игнорира, поради трудността за реализацията й, но ситуацията се променя, твърди Касперски.
Хакерите са доволни от Windows, доволни са също от Mac и Android. Заразяването на iOS е трудно, но не невъзможно, смята специалистът.
„Ако това се случи, ще видим реализацията на най-лошия сценарий, тъй като няма никаква защита. Apple SDK не ни позволява да я разработим”, пояснява Касперски.
Атаките ще доведат до намаляване на дела на iOS и ръст в популярността на Android, която към 2015 г. ще заеме 80% от пазара, благодарение именно на възможностите за защита, прогнозира шефът на Лаборатория Касперски.