Акушерка спасила 8 пеленачета в пернишката болница по време на силното земетресение, разтресло Перник и областта на 22 май.

Смелата жена се върнала в родилното отделение и останала да бди до кувьоза на новородено, което нямало как да бъде изведено от болницата по време на фаталния трус. Това разказа министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в студиото на “Факторът Кошлуков” по TV7. Тя призова медиите да не се съсредоточават единствено върху черната статистика, а да показват и достойните хора в българското здравеопазване.
Министър Атанасова съобщи, че е факт увеличението на заплатите в спешната помощ с 18%. Парите са осигурени от средства на министерството, определени за капиталови разходи, но по преценка на министъра са пренасочени за човешки ресурс. По думите й, финансовият стимул е решаващ, за да бъде спряно на изтичането на кадри от системата.

Министър Атанасова посочи, че огромна вреда на здравеопазването са нанесли и т.нар. нулеви години от обучението на лекарите по времето на Радослав Гайдарски. От няколко години проблемът със специализациите е на път да бъде решен. Готова е нова наредба, която предвижда болниците да сключват договори с млади специалисти, като поемат разходите им за специализация, в замяна на това завършилите лекари да остават на работа при тях.

В понеделник на сайта на министерството ще бъде публикувана и друга наредба – за цените на лекарствата, която ще бъде представена за обсъждане от всички заинтересовани страни.

Във връзка с разследването на смъртта на 11-годишната Мария от Видин, здравният министър съобщи, че има няколко хипотези и ще се изчакат резултатите от аутопсията на детето. Според предварителния доклад състоянието на Мария е било недооценено, което е довело до фаталния край при транспортирането й до София. „Знаете, че не съм лекар, затова когато има такъв случай, предпочитам да изчакам аутопсията”, заяви министърът. Ако има неизпълнение на алгоритъма на лечение и нарушение на нивата на компетентност, болницата ще бъде затворена, категорична е Атанасова.