На този етап няма стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене” като компания и име. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отрече твърденията на ръководителя на БУЛАТОМ Богомил Манчев. В публикация във в. „Стандарт“ той твърди, че проектът за втора атомна централа не е спирал след отказа на правителството. Проектът може да бъде самостоятелен, казва Манчев.

„Твърди се, че има западен инвеститор. Ние три години търсихме западен стратегически инвеститор и такъв не се появи“, отговори Делян Добрев. Според ресорния министър ако е имало подобен интерес, в този период от време, в който активно е търсена реализация на проекта, той е щял да заяви претенциите си. На бизнесзакуска тази сутрин Делян Добрев каза, че България винаги е изнасяла ток към съседните държави, когато е имало нужда от допълнително количество електроенергия и това ще се прави и в бъдеще, например ако се стигне до режим на тока в Гърция. До края на годината ще има истински работещ свободен пазар на електроенергия, обеща Добев. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал зададе въпрос за процеса на либерализация на енергийния пазар. Добрев посочи, че се работи по практическото разделяне на Електроенергийния системен оператор от Националната електрическа компания в следващите шест месеца.

Втората промяна е разширяването на обема на свободния пазар на електроенергия в България, каза министърът и припомни, че в последните години съществуваше възможност за излизане на свободния пазар на електроенергия, който обаче у нас не е добре развит. Добрев каза, че в новия Закон за енергетиката е направена още една стъпка – всички компании средно напрежение вече нямат да бъдат защитени потребители, респективно – в обхвата на регулираните цени, а трябва да купуват електроенергия от свободния пазар.
На въпрос за приоритетите на МИЕТ, министърът каза, че това са нуждите на бизнеса.
Най-много от въпросите бяха свързани с действията на администрацията в отношенията с бизнеса. Едно от предложенията бе за неспазване на срокове, работещите да губят статута си на държавни служители. Министърът отговори, че когато има нарушаване на правилата, в държавната администрация съществува възможност да се започне дисциплинарна процедура, в която най-тежкото наказание е уволнение.