От 8 до 10 юни Eвропейският Политехнически университет гр. Перник става домакин на Първия Международен Студентски Фестивал „Green light". Той ще се проведе заедно с Втората международна конференция „Наука, образование, иновации", която има за цел да събере учени, представители на водещи компании, работещи в научни и бизнес организации, както и студенти. Те ще споделят опит и резултати от своите изследвания във всички сфери на образованието, науката и иновациите и ще обсъдят практическите предизвикателства при вземане на модерни решения.

Европейският Политехнически Университет и Студентският му съвет са основни инициатори на този младежки форум, а идеята за провеждането му е свързана с представянето на нова платформа за изява на младите хора от България и целия свят. „Green light" е уникална идея на най-новия и проспериращ университет у нас, която има за цел на принципа на колаборацията между студенти, творци и учени от различни страни да раздвижи студентския живот в България.

„Green light" ще стартира на 8 юни с подгряващи атракции на площада, които ще привличат от рано жителите и гостите на градчето. Художници, дизайнери, архитекти, инженери и музиканти ще се включат в безброй хепънинги. Водещи на вечерта ще бъдат младите актьори Луиза Григорова и Явор Бахаров, а след официалната церемония по откриването ще има светлинно лазарно шоу.

На втория ден от форума, 9 юни, се открива Втората международна научна конференция „Наука, образование, иновации". Ще се проведат фотоизложба, както и спортни състезания по волейбол, футбол и тенис. След обяд, на крепостта "Кракра" стартира концерт с участието на групите „Ъпсурт", „Блуба Лу", „Болкан Сайънтистс Саунд Систем", „Три-О-Файв", „Браз Вилидж". Партито официално ще открие бийтбоксър N:1 в Европа - Скилър, а „Проект Българи" с великата българска народна певица Янка Рупкина, поп звездите Графа, Бобо и Печенката, Белослава и новата поп-сензация Рут Колева, ще са гвоздеят на програмата, която ще продължи и след полунощ под звуците на DJ-те Skill, Selector Stilyian, Soulmate, Dj Utkan, DJ Dancing Angel, DJ Ilko и анимирано светлинно шоу.

В последния ден от „Green light" Европейският Политехнически Университет ще празнува втория си рожден ден с голямо диджей парти и 3D Мапинг, който ще се експонира върху сградата на Двореца на Културата в гр. Перник от младите дизайнери от МП-Студио.

В рамките на тридневния фестивал ще се проведе изложба на млади автори в централната зала на Двореца на Културата, гр. Перник, която ще се закрие на 10 юни следобяд с благотворителен аукцион. Официален гост ще бъде министъра на културата г-н Вежди Рашидов.

Фестивалът „Green light" има амбицията да се превърне наистина в уникално събитие, което ще даде възможност на студентите от много университети да общуват и творят, да обменят знания и постижения и не на последно място да се забавляват.