Договорът с "Берета Трейдинг" за утилизация на боеприпаси ще бъде прекратен тази седмица. "Едно от условията за прекратяване на договора е, когато съответната фирма няма физическа възможност да го продължи. На тази основа още тази седмица договорът ще бъде прекратен", каза министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на журналистически въпрос.

Аню Ангелов посочи, че за неустойките по договора, които МО ще търси, ще трябва да се пресметне какво количество боеприпаси е дадено на фирмата за утилизация, защо има ред, определен от МО, по който се дават боеприпасите, и не всички са дадени. От друга страна от фирмата ще трябва да пресметнат евентуално колко остатъчни продукти би трябвало да сдадат на МО и ако не са налични, това ще бъде една от неустойките. Министърът обясни още, че на фирмата са дадени авансови средства, които са защитени от банкова гаранция и при условие, че не е изпълнена голяма част от договора, защото по думите на Ангелов голямата част от договора не е изпълнена, частта от банковата гаранция ще бъде изтеглена в интерес на Министерството на отбраната. Аню Ангелов посочи също, че в договора е записано, че изпълнителят от момента на приемането на боеприпасите във военното формирование до момента, когато сдаде остатъчните продукти от демилитаризацията, той носи пълната отговорност за щети на Министерството на отбраната и на трети лица.

В отговор на въпрос Аню Ангелов каза, че "Берета Трейдинг" е изпълнила малка част от договора за утилизация - може би около 10 процента. На въпрос министър Ангелов каза, че в договора с "Берета Трейдинг" е записано, че трябва да се използват два начина за утилизация на всички боеприпаси, които МО им дава, предвид характера на боеприпасите - чрез контролирано изгаряне или чрез взривяване. Ангелов посочи, че в договора няма и дума за разглобяване на каквито и да е боеприпаси. Той допълни, че в Приложение 1 към договора се казва точно какво трябва да се прави с всеки един боеприпас - дали да се изгаря контролирано или да се взривява. Тъй като стана известно, че има и бойни части за зенитна управляема ракета В-750 В, изрично във спецификацията е записано ,че те трябва да се утилизират чрез взривяване, посочи Ангелов. Въпросът защо тези бойни части не са взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации от работници на фирмата - на този въпрос трябва да отговори изцяло изпълнителят, каза министърът. Според него, ако е правен опит да се извлече взривното вещество от бойните части, това е грубо нарушение на технологичния процес. Ако те са искали да извлекат взривно вещество се получава следното - МО не го търси като остатъчен продукт, т.е. продължаващо да бъде държавна собственост, а по този начин фирмата незаконно присвоява взривно вещество, посочи Аню Ангелов.

Министър Ангелов отговори на журналистически въпроси след посещението на президента Росен Плевнелиев на терена в района на бившите военни поделения на бул. "Цариградско шосе", на който предстои да бъде изграден технологичния проект София Тех Парк.