ГЕРБ категорично няма да подкрепи предизборна агитация да се води на друг език, освен на официалния по конституция. По-рано днес ДПС обяви, че внася проект за промени в Изборния кодекс, с които се разрешава, освен на български, предизборна агитация, при осигурен превод, да се прави и на друг език. От "Атака" предположиха, че има договорка управляващите да подкрепят предложението и коментираха, че ДПС стават все по-нагли и това не е случайно.
 
В нашето становище до ОССЕ ясно сме заявили своята позиция и това, което "Атака" твърди за договорка между ГЕРБ и ДПС, абсолютно не е вярно и по никакъв начин предложението няма да бъде подкрепено, заяви пред журналисти в парламента Красимир Ципов /ГЕРБ/ - член на правната комисия. Той добави, че мнозинството не може да приеме като аргумент "за" тълкувание, според което конституцията предвижда официалният език да се използва само от държавните органи, когато те се произнасят по някакъв повод. ГЕРБ са готови със свои предложения за промяна на Изборния кодекс, които ще бъдат внесени в най-скоро време за обсъждане в парламента, съобщи Ципов. Част от тях предвиждат списъците на лицата, които не могат да гласуват в деня на вота, да бъдат публикувани на интернет страниците на общините. Достатъчно рано се изготвят избирателните списъци и се публикуват на сайтовете на общините, сега ще дадем възможност три дни преди избори ГРАО да публикува този списък и в сайта на МРРБ, обясни депутатът.
 
Претенциите и апетитът на ДПС просто нямат край, уж демонстрират, че са в опозиция, а се опитват да се държат като управляващи и имат своето основание, явно с оглед на отношенията им с ГЕРБ. Такъв беше коментарът на "Атака". Според Павел Шопов има негласна връзка между ДПС и ГЕРБ, която не се демонстрира, но на различни нива съществува още от самото начало. Ние винаги сме предупреждавали, че ДПС се държат на ръба на екстремума, искат нещо, което абсолютно противоречи на конституцията и на законите в България, и тук зависи от ГЕРБ дали отново ще ги подкрепи, отбеляза Шопов. Според него това би било фрапантно нарушение на българските закони. Националистите, както и колегите им от ГЕРБ, не приемат довода, че в някои райони голяма част от населението не говори български. Вместо тези хора да научат български, те се държат в изолация, коментира Павел Шопов.