Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, демократично избраните президенти на България, ще бъдат изваяни върху Коматинските скали до края на тази година.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов е съобщил за инициативата пред вестник "Стандарт". В началото на годината е възложен проект на местния художник Николай Кашев, който до месец ще е готов с окончателния вариант на идеята. Вече са намерени спонсори, които да финансират реализирането й. Става въпрос за 60 000-70 000 лева.

"Ликовете на тримата президенти ще са високи поне по 1,50 метра, за да се виждат отвсякъде", разяснява кметът. Идеята го споходила преди 3 години. Тогава се качил до Коматинските скали край село Брестово със свои приятели. Те останали поразени от красотата на скалния масив и на природата в района.

"Реших, че сме длъжни да превърнем това място в привлекателна туристическа дестинация. Знаех за монумента в САЩ с изсечените в планината Ръшмор, Южна Дакота, ликове на щатските президенти Джордж Уошингтън, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахъм Линкълн. Хрумна ми да направим нещо подобно и тук, над Симитли. В началото на някои това хрумване им изглеждаше налудничаво", разказва Апостолов.

Постепенно привържениците на авангардната идея нараснали. Стигнало се до обсъждане на намерението сред всички служители на кметството и сред по-будните граждани. Не минало и без спор. Не за това да се ваят ли лица върху високия над 150 метра скален масив, а чии образи да украсят природната забележителност.

Най-много гласове отишли към демократично избраните президенти на България. "Все пак мястото върху скалите е ограничено. Умувахме да поставим там ликовете на владетелите ни, но няма да ги съберем", твърдят участници в обсъждането.

"Няма връщане назад, щом веднъж сме взели това решение. Там ще стане райско място за туристи и местни хора. Потокът от нашенци и чужденци към Коматинските скали няма да секва", вярва Апостол Апостолов.