Община Ботевград ще кандидатства с проектно предложение за финансиране по схема „Помощ в дома” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. По него се  предвижда създаване на Център за услуги в домашна среда. Чрез схемата ще се въведе нов модел за почасово предоставяне на услуги в домашна среда за хора в неравностойно положение, като са предвидени три типа дейности: за лична помощ, дейности за социална подкрепа и комунално-битови дейности. При първия тип ще се извършва помощ за поддържане на лична хигиена, при хранене и вземане на лекарства. При втория ще се предоставя помощ за осъществяване на социални контакти, придружаване на кино, театър и други подобни мероприятия, а при третия помощниците ще пазаруват, ще поддържат хигиената в жилищата на нуждаещите се и ще извършват ремонти.
Целта на новата схема е да обхване повече хора в неравностойно положение – възрастни и хора с увреждания.
Важно изискване на програмата е услугите да се предоставят от безработни лица, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, или на професионална пенсия за ранно пенсиониране. Реалното изпълнение на проекта се очаква да започне в началото на 2013 година.
На сесията в четвъртък съветниците ще приемат правилник за дейността на Център за услуги в домашна среда и тарифа за определяне на потребителските такси. Таксите ще бъдат съобразени с дохода на хората, които ще ползват услугите.