Тестове с гласовите технологии на Google и Apple показват превъзходство на интернет компанията. В частност, сравнявано е гласовото търсене на Google и технологията Siri, която Apple въведе със смартфона iPhone 4S.


Системата на Google показва значително по-добро разпознаване на глас от Siri, обяви анализаторът Джин Мюнстър от Piper Jaffaray. Технологията на Apple, предназначена за изпращане на гласови съобщения, позвънявания, напомняния и други възможности, не се справя със задачата си както трябва, твърди специалистът.

Мюнстър е задал 1600 въпроса на Siri, за да получи реални данни за качеството на работа на гласовия помощник. Същият набор от въпроси били отправени и към търсачката на Google за сравнение.

800 от въпросите към Siri били зададени в стая, където практически няма шум, а останалите - на улица в Минеаполис, САЩ. Резултатите сочат, че Siri възприема 83% от въпросите, зададени в шумна среда, и около 89% от въпросите в тиха стая.

Приложението на Apple е дало положителен отговор на 62% от поставените на улицата въпроси и на 68% от въпросите в стаята. За сравнение, системата на Google е възприемала всеки един въпрос и е отговорила в 86% от случаите.

За да стане жизнеспособна алтернатива на Google, технологията Siri трябва да постигне по-добри резултати от своя конкурент, коментира Мюнстър пред Fortune. Оценката за точност на Google е B+, докато при Siri тя е от клас D.

Тестовете на Мюнстър показват, че Siri отговаря в 60% от случаите с помощта на Google, на 20% от въпросите с помащта на Yelp, в 14% - чрез WolframAlpha, в 4% с Yahoo и в 2% със съдействието на Уикипедия. "Очакваме от Siri да намали съществено зависимостта си от Google - от 60% на 48%”, допълва Мюнстър.