На 12 юли в София ще стартира европейското първенство за младежи до 20 години, където българският отбор, воден от Любо Минчев ще се бори за промоция от Дивизия Б в Дивизия А. Освен нашите, на континенталния форум ще можем да видим редица талантливи младоци от цяла Европа, без значение, че шампионатът не на топ дивизията, където се подвизават сили като Испания, Сърбия, Франция и т.н.

Едно от най-интересните имена, които ще видим в залите „Универсиада” и „Арена Армеец – 2” ще бъде от отбора на Финландия – Алекс Джеймс Мърфи. 19-годишният талант е син на Джей Мърфи, американец, който е играл за Бостън Колидж, а в последствие и Ел Ей Клипърс и Вашингтон Булетс в НБА, и Паиви Мърфи, финладска баскетболистка, подвизавала се както във Финландия, така и в Швеция.

203-сантиметровото крило бе част от елитния Дюк Юнивърсити през миналия сезон, и въпреки, че статуса за сезона му бе “redshirt” (б.а. играчът тренира и загрява с отбора, но не играе в официални срещи), със сигурност младокът е научил доста в първата си година под ръководството на Майк Кшишевски и в един отбор с вече избраните в НБА Остин Ривърс и Майлс Плъмлий, а също както и с брата на настоящата НБА звезда Стеф Къри - Сет.

Сега Мърфи е избрал възможността да защитава родината на майка си, и ще носи екипа на Финландия на предстоящия ЕвроБаскет от 12 до 22 юли в София.

„Когато бях по-малък редовно пътувахме до Финландия. Цялата фамилия на майка ми живее там, и затова съм много ентусиазиран, че отново ще се завърна в страната.” казва Алекс Мърфи.

По-големият брат на Алекс – Ерик е 208-сантиметрово крило и носи екипа на друг колежански отбор – Флорида, като не е изключено и той да бъде привикан в националните гарнитури на Финландия. Това признава старши-треньорът на мъжкия отбор Хенрик Детман.

„Развълнувани сме, че ще имаме талант като Алекс в състава си. Ситуацията е такава, че всички страни печелят от нея, и то в дългосрочен план.” коментира Детман.

„Също така има възможност Ерик Мърфи да се присъедини към Финландия в бъдеще, това е в процес на договаряне, но това лято той трябва да учи, така че няма как да се случи. Щастливи сме, че Алекс и Ерик имат желание да представляват родината на майка си.” дбавя още специалистът.

Алекс пропуска една година в гимназията, за да отиде директно в Дюк. През последния си сезон в Сейнт Маркс записва средно по 21.0 точки, 7.2 борби и 4.0 асистенции, а отборът завършва с 28 победи и едва 3 поражения.

Преди да избере Дюк, Мърфи е класиран на 40-та позиция в елитната класация Топ 100 на ESPN за гимназиални играчи в цяла Америка.

Финландия е в Група D в София, заедно с отборите на Швейцария, Чехия и Унгария. Първият мач на тима е на 12 юли от 20.30 срещу Чехия.