Серина Уилямс спечели своята 14-а титла от Големия шлем и общо 5-а от "Уимбълдън", след като днес 30-годишната американка отново триумфира в Лондон, побеждавайки с 6-1, 5-7, 6-2 дебютантката на финал Агнешка Радванска от Полша.

Американката започна страхотно като даде само един гейм на Радванска в първия сет. След това обаче Серина се отпусна и полякинята веднага намери своя шанс и изравни резултата. Все пак последната дума отново бе на Уилямс, която не срещна проблеми в последния сет.

Така Серина покори "Уимбълдън" за трети път в последните четири години, като единствено през миналия сезон хегемонията й бе прекъсната. Тогава шампионка в "Ню Инглънд Клъб" стана представителката на Чехия Петра Квитова.

За чернокожата американка това е и първа титла от Големия шлем от 2010 насам, като за последно тя триумфира именно на "Уимбълдън", побеждавайки Вера Звонарьова на финала. Това бе и годината, когато Цветана Пиронкова записа исторически за българския тенис полуфинал в турнира.

Макар и с вече пет трофея от Лондон, Серина Уилямс все още е далеч от абсолютната рекордьорка в това отношение - Мартина Навратилова. Легендарната чехкиня има цели девет корони от "Уимбълдън". Серина все пак се изравнява със своята по-голяма сестра - Винъс Уилямс, която също има пет спечелени титли от "Ню Инглънд Клъб".

Двубоят започна с успешно подаване на американката, като това бе последвано от дълъг и оспорван втори гейм, който предложи три топки за пробив на Серина. При третия път Радванска прати един от форхендите си в аут, което и позволи на четирикратната шампионка да дръпне с 2-0 още в самото начало.

Американката затвърди пробива си и поведе с 3-0 в първия сет, а до края на частта Уилямс продължи да прави каквото си пожелае със своята опонентка. Играеща за първи път на финал от Големия шлем, Радванска изглеждаше несигурна и разколебана, което позволи на Серина да дръпне с гръмкото 5-0. Полякинята върна един гейм за 5-1, но още в следващото си подаване Уилямс затвори първата част при резултат 6-1.

В този момент двубоят бе прекъснат за кратко поради дъжд, а след подновяването на играта Радванска задържа подаването си, повеждайки с 1-0 във втория сет. Американката бързо отвърна за 1-1, а в последствие направи и нова важна крачка към титлата, осъществявайки първи пробив за втората част. Резултатът бързо набъбна на 3-1, а при 4-2 Серина вече бе на два гейма разстояние от корона №5 в английската столица.

При 4-3 американката допусна колебания при свой сервис, което и доведе до първи пробив за Агнешка Радванска в днешния двубой. Равенството бе възстановено за 4-4, което и позволи на полякинята да мечтае за завръщане в мача. При 4-5 Уилямс се озова в позиция на догонваща за първи път в сблъсъка, но съумя да изравни за 5-5. Радванска продължи да налага своята игра за 6:5. Серина продължи с поредната двойна грешка, която даде два сетбола за полякинята и тя изравни резултата в сетовете.

Радванска спечели много трудно първия гейм, който премина през няколко равенства. Серина не срещна проблеми за 1-1. След това дори американката достигна до две точки за пробив, но Радванска се концентрира и успя да задържи подаването си за 2-1. Отново последва лесен сервис гейм за Серина, за да дойде пробива й след настоятелната игра на американката. Това изглежда дойде в повече за Радванска, която започна по-лесно да губи концентрация и логично допусна, и втори пробив. Серина поведе с 5-2 гейма в третия сет и нищо не можеше да я спре по пътя за титлата.