Роджър Федерер спечели за 7-ми път Откритото първенство по тенис на Великобритания – Уимбълдън. На финала швейцарецът се наложи с 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 над голямата надежда на домакините Анди Мъри. Двамата предложиха много равностойна битка в първите два сета, но след това Федерер взе предимство и заслужено наложи волята си. Едно от най-силните оръжия на ФедЕкспрес в днешния ден бе неговият бекхенд, който не го предаде в нито един момент от двубоя.

Триумфът на швейцареца е двойно по-сладък, защото му гарантира и завръщане на върха на ранглистата, нещо, което не се е случвало повече от 2 години. Това пък от своя страна означава и подобряване на постижението на легендата Пийт Сампрас за най-много седмици като №1 в света! Титлата е общо 17-та за Федерер от Големия шлем, постижение, което скоро едва ли ще бъде застигнато.

От своя страна домакините от Великобритания ще трябва да почакат поне още една година, за да видят местен тенисист да печели Уимбълдън. Последният, който го направи бе Фред Пери през 1936-та година. За Мъри днешният финал бе 4-ти в турнир от Големия шлем, като шотландецът продължава да няма триумф. Добрата новина е, че за разлика от предишнитре 3 случая, този път Мъри взе поне един сет.