Най-добрият британски тенисист Анди Мъри е новия шампион на US Open. На финала той се наложи със 7-6(10) 7-5 2-6 3-6 6-2 над Новак Джокович (Сърбия), който защитаваше титлата си от миналата година.
Срещата между двамата тенисисти бе много драматична и изпълнена с обрати, като победата отиде при Мъри след 4 часа и 54 минути игра.
По този начин за първи път от 2003 година четирима различни тенисисти спечелиха титлите от Големия шлем тази година. Анди Мъри нахлу с гръм и трясък при трофеите след като до скоро бе обвиняван, че няма нито една титла от Големия шлем, а има само 4 загубени финала.
Това е и голям триумф за мъжкия тенис на Острова, след като последния британец грабнал трофей от Големия шлем е Фред Пери през 1936 година. Също така Мъри триумфира и с титлата на Олимпийските игри, като британецът има 24 титли в кариерата си, но последните две са му най-сладки. По този начин Мъри ще измести Рафа Надал от третото място в световната ранглиста
Продължилият близо 5 часа финал в началото изглеждаше, че може да приключи бързо в полза на Мъри, който вървеше към победа с 3:0 гейма. От самото начало на срещата духаше много силен вятър, който попречи на тенисистите да покажат най-доброто от себе си.
Битката започна с дълъг сет, който продължи почти час и половина. Мъри повеждаше на два пъти с пробив, но Джокович успяваше да го върне веднага след това. Така се стигна до тайбрек, където Ноле на два пъти успя да поведе, но Мъри веднага изравни резултата. След това шотландецът стигна до сетбол, като първи бе отразен. Последваха няколко много стойностни разигравания в тайбрека, и Мъри успя да вземе сета след като спечели шестия си сетбол за 12:10 в тайбрека.
Вторият сет започна под диктовката на Мъри и той поведе с 4:0 гейма. След това сръбската машина показа защо е достигнал до този мач и успя да изравни резултата за 5:5. В този момент Джокович владееше инициативата и имаше психологическо предимство, но започна да допуска повече грешки, които му костваха и победата в този сет. След 7:5 Мъри поведе с 2-0 сета.
Шампионът възкръсна в третия сет и след страхотен тенис направи два пробива и взе сета с 6-2. Добрата игра на Ноле продължи и в четвъртия сет, когато грешките на Мъри му дойдоха в повече. След нови два пробива Ноле изравни много бързо резултата в мача за 2-2 сета след 6-3 в четвъртата част.
Така битката навлезе в своята решителна фаза, а двамата герои се бяха настроили за истинска касапница на корта. Анди Мъри отново заигра перфектно в защита и успя да поведе с 3:0 гейма. Джокович отвърна с много силни и точни удари, с което върна пробива и намали резултата на 2:3.
След това Мъри демонстрира перфектен сервис, докато физическата умора при Ноле започна да се проявява и той получи някои схващания. След силен натиск на Мъри, шотландеца взе нов пробив и поведе с 5:2. Джокович поиска среща с физиотерапевта си, но това само отложи агонията му. При завръщането на корта Мъри безпогрешен и триумфира с първата си титла от Големия шлем.