Сърбинът Новак Джокович, който от понеделник ще оглави световната ранглиста, триумфира с титлата на "Уимбълдън" за първи път в кариерата си. При първото си участие на финала на турнира от "Големия шлем" в Лондон Ноле надигра миналогодишния шампион Рафаел Надал (Испания) с 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

За първи път в кариерата си Рафа губи на мейджър финал от тенисист, който не се казва Роджър Федерер. Освен поражението в спора за трофея, световният номер 1 от понеделник ще отстъпи и лидерството си в ранглистата на ATP, което стана факт още с достигането на Джокович до финала.

С успеха си днес Джокович спечели третата си титла от "Големия шлем". Другите му две мейджър титли са от "Аустрелиън Оупън" (2008, 2011). 24-годишният белградчанин вече има общо 26 титли в кариерата си. Надал продължава да е с 10 титли от "Големия шлем", като остава на една от легендарния швед Бьорн Борг. 25-годишният Надал има 2 трофея на "Уимбълдън" и общо 46 в кариерата си.

Това бе 28-ият мач между Надал и Джокович, като Ноле записа 12-ата си победа срещу испанеца. Сърбинът е в серия от 5 поредни победи срещу Рафа от началото на 2011 година, като любопитното е, че и петте са на финали. Първите четири обаче бяха в турнири то серията "Мастърс", а това вече е първа победа на Джокович срещу Рафа в състезание от голямата четворка и първи успех за Ноле на трева срещу испанския левичар.