Британска компания пусна на пазара нов формат носител за висока резолюция, HD VMD, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс".

Новината се оказва истинска изненада ппредвид току що приключилата битка между вече продаваните Blu-ray и HD DVD, завършила с победа на първия, излязъл от лабораториите на фирмата "Сони". HD DVD бе създаден от консорциум от фирми, начело с "Тошиба" и "NEC".

HD VMD (high definition versatile multiplayer disc) е дело на базираната в Лондон "Ню Мидиъм Ентерпрайсис". Оттам твърдят, че техният носител е равностоен на Blu-ray, но е по-евтин.

Компанията се надява чрез по-ниски разходи за производство и някои други предимства да се пребори за пазари, където търсенето е по-малко платежоспособно, най-вече извън САЩ.

Плейърите за HD VMD са с по-ниска цена от тези за Blu-ray, тъй като използват технология базирана на червен лазер, която е приложима и във вече популярния DVD формат. В същото време, машините за Blu-ray и HD DVD използват доста по-скъпия "син лазер" за четене на записите върху носителите.

"Нямаме намерение да се борим с Blu-ray. За нас VMD е просто естествено продължение на масовия за пазара продукт DVD с възможност за записване на висока резолюция", се казва в съобщение на "Ню Мидиъм".

Въпреки на пръв поглед миролюбивата стъпка на британската компания, наблюдателите очакват нова война, след завършилия със загуба за HD DVD сблъсък.

Причината е, че потребителите най-вероятно ще предпочетат да си купят по-евтин плейър, при положение че средната цена на Blu-ray плейърите е около 300 долара, а на HD DVD - около 200 долара. HD VMD устройствата вероятно ще бъдат предложени на цена по-ниска от 100 долара.

"Ню Мидиъм" залага много и на връзките на новоназначения си президент, Майкъл Джей Соломон, един от най-известните дистрибутори на филми в Холивуд. От него се очаква да лобира пред водещите филмови компании за налагането на новия формат.

Соломон е бивш президент на "Уорнър Брадърс Интернешънъл Телевижън" и вярва, че богатият му опит в индустрията ще му осигури лицензирането на филми за разпространение чрез HD VMD.

Без значение колко евтини са плейърите или носителите обаче, те не могат да се продават добре ако не вървят ръка за ръка с успешни филмови продукции. В това отношение "Ню Мидиъм" все още изостава. Досега компанията си е осигурила едва 17 заглавия, повечето от които не са много популярни. А за по-известните, сред които и режисираният от мел Гибсън "Апокалипто", фирмата има лиценз за разпространение извън САЩ.