По-убийствен като политическа оценка доклад за България не е имало за пет години, откакто съществува механизмът за сътрудничество и проверка.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на редовната пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на партията., Предварителният доклад на Еврпейската комисия ще бъде разгласен утре.

"Той беше създаден със съгласието на България и функционира от 2007 г. и беше посочен ясен срок – пет години. Фактът, че ЕК възнамерява да бъде продължен за неопределено време, като първият следващ доклад бъде в края на 2013 г., е огромен провал за правителството на Бойко Борисов. Това говори, че за премиера Борисов това е червен картон за неспособността на правителството да реши проблемите – борбата с организираната престъпност, корупцията и състоянието на съдебната система", каза Станишев.

"Докладът дава обща оценка, която е много тежка – сериозен провал на кабинета в тези сфери. От петте години функциониране на този механизъм, три години са от мандата на Борисов, а той и правителството му чрез пиар и показни акции имитираха дейност. Ясно е казано, че фундаментални принципи като независимостта на съдебната власт не се уважават в България. ЕК мотивира удължаването на механизма, че е необходим външен натиск върху България за правене на реформи", подчерта Сергей Станишев.

"Много тежки политически констатации има в доклада на Европейската комисия и това не е учудващо. В последните седмици станахме свидетели, когато министър-председателят в интервю си признава за извършено престъпление с абсолютното чувство на ненаказуемост, и една прокуратура, която отказва да образува разследване. Докладът дава обща оценка, която е много тежка – тежък провал на кабинета в тези сфери. Това е оценка на опитите на Цветанов чрез пиар, показни акции и действия без достатъчно доказателства да имитира дейност. Фундаментални принципи като независимостта на съдебната власт не се уважават изцяло. Това е много тежка оценка и подобна в доклад по правосъдие и вътрешни работи България не е получавала. ЕК мотивира удължаването на механизма с това, че е необходим външен натиск върху България за правене на реформи. Г-н Цветанов постоянно се мъчеше да обяснява,че проблемът е в съдебната система, но ЕК го опровергава. Впечатлението на Комисията е, че не се уважава разделението на властите в България, което застрашава цялостното функциониране на демокрацията у нас. Цялостното впечатление за неспособността да се уважава разделението на властите е още една тежка констатация. Липсват убедителни доказателства за борба с организираната престъпност, цитирам доклада. Това се онагледява с изчезването на братя Галеви. Как така десетки милиони се харчат за подслушване, има 77% увеличение на използването на СРС, и наред с това тези, които трябва да бъдат подслушвани, не се наблюдават. ЕК предлага заради липсата на политическа стратегия и посока този процес да се вземе на външно наблюдение, при съдебното разследване и сътрудничеството между съдебната и изпълнителната власт. В системата на обществените поръчки се констатират явни слабости и ЕК дава статистика за това по данните, които пристигат при тях. Проблемите там генерират корупция. Независимостта на съдебната система се поставя под въпрос заради действията на Цветанов. И последният случай е с уволнението на председателя на Съюза на съдиите г-жа Тодорова. Цветанов трябва да отговори кои са тези 12 големи организирани престъпни групи", каза още лидерът на БСП.