Два антефикса с изображения на театрални маски са открили археолозите при разкопките на Форума до Одеона в Пловдив.

Находките, представляващи вид декоративни керемиди, украсяващи градския площад на античния град, датират от I век преди и I век след Христа. На една от маските е изобразен Херакъл, наметнат с лъвска кожа, информира Plovdiv24.bg.

В различните периоди на археологическите разкопки на мястото са намерени няколко вида различни антефикса. Маските са с изображения на мъж с плитки, мъж с къдрици и на жена - най-вероятно вакханка, поясни зам.-ръководителят на обекта Милена Райчева. Не е ясно каква е връзката между 4-те антефикса, но те показват, че античните хора са обичали театъра, щом са украсили градския си площад с тези маски, допълни още тя.

На 7 май стартираха археологическите разкопки на Форума до Одеона. Досега по значимите находки, открити на мястото са голям брой монети от периода на късната античност, три съда лакова римска керамика, гравирана керамична лампа от III век, глинен артефакт с изображение на театрална маска, както и над 20 монети с лика на римските императори Гета и Каракала, сечени в древните градове Сердика (сега София) и Пауталия (сега Кюстендил) в края на II и началото на III век.

Освен това археолозите се натъкнаха на над стотина дребни антични експоната на битова керамика, животински кости, мраморни облицовки, гвоздеи, стъкла; римски паници и римски чаши, амфори, както и бракувана керамика; водопроводна тръба от олово - част от римска канализация; съд с изображения на костенурка и гущер, използван за религиозни обреди.

Открита е и част от колона-капител с размерите на юмрук, а експонатът все още се изследва.