В последните седмици в медийното пространство силно се зашумя около кражбата на интелектуална собственост и присвояване на лични и финансови данни при разплащане на Интернет услуги и стоки, като Хостинг услуги, Домейн имена, артикули от електронни магазини и други сродни на тях.

За да сте сигурни, че данните, които събира търговецът няма да са изложени на риск, трябва да се уверите, че търговецът има възможност за криптирана връзка за предаване на данните (SSL).

SSL е съкращение от Secure Sockets Layer. Този протокол защитава вашата информация, като я пренася през Интернет в криптиран формат, като използва два кода за криптиране на информацията - публичен, които се познава от всички и секретен, познаваем само за получателя на съобщението. SSL се грижи за това изпратената информация да остане непроменена и я изпраща само до сървъра, до който сте определили да достигне.

Подобен SSL сертификат може да се закупи от всеки търговец или собственик на уеб сайт, който желае да защити своите потребители като криптира данните. Един от доставчиците, който предлага богата гама от различни SSL сертификати е Хостинг компанията ICN.Bg.