Звездата на Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън спечели с време 1:26,714 минути пол-позишън в днешната квалификация на пистата "Албърт парк" преди неделното Гран при на Австралия, 1-ви кръг от световния шампионат във Формула 1. Втори остана Роберт Кубица (БМВ), а трети ще потегли Хейки Ковалайнен (Макларън-Мерцедес). Фелипе Маса (Ферари) остана четвърти, а Ник Хайдфелд (БМВ-Заубер) пети. Десетката по реда на стартиране допълниха Ярно Трули (Тойота), Нико Розберг (Уилямс-Тойота), Дейвид Култард (Ред Бул), Тимо Глок (Тойота) и младият Себастиян Фетел с Торо Росо.

Световният шампион Кими Райконен (Ферари) получи проблем в налягането на горивната помпа и ще стартира утре едва 16-ти. В края на първата част от квалификацията, финландецът намали на пистата, спря на входа на бокса и беше прибран в гаражите от механиците на "Черните кончета". Така "Айсмен", който беше записал време в първите 20 минути на елиминациите се добра до втората фаза, но заради оказаната му помощ не можеше да продължи. По правилата на Формула 1 той се класира във втората част на елиминациите, но заради оказаната му помощ на пистата от механиците (алеята на босковете е част от трасето) не можеше да продължи да участва във втората фаза на квалификацията. Кими не записа време във вторите 15 минути на елиминациите, но след като вече даден пилот се класирал в тази част, той се води към тази група състезатели между 11-то и 16-то място. От Ферари обясниха, че са могли да оправят проблема, ако Кими се беше добрал САМ до бокса. Ако не му беше помоганто, Райконен щеше със сигурност да се бори за пол-позишън.

Завърналият се в Рено Фернандо Алонсо не успя да се класира в топ 10 и ще тръне утре 12-ти. Към този момент болидът на французите не може да бъде конкурентоспособен на топ-фаворитите Ферари и Макларън-Мерцедес. Съотборникът на Алонсо, дебютантът Нелсиньо Пикет ще потегли едва 21-ви.

Безгрешният днес Хамилтън трябваше да натиска здраво газта, защото Роберт Кубица показа прекрасна форма и имаше всички шансове да тръгне първи. В последните секунди на квалификацията, полякът буквално "изстиска" своята машина, но излезе извън пистата на 12-ти завой. Кубица овладя колата, пресече финала с първо време, но веднага след него Люис го измести и спечели пол-позишън. Второто място на Кубица е най-доброто му класиране в квалификация от Гран при. Съотборникът му Хайдфелд тръгва 5-ти, но към този момент от уикенда, БМВ показват, че са скритият фаворит за победа утре в Австралия. Кубица дори даде най-добро време по време на третата свободна тренировка рано тази сутрин. Маса пък така и не успя да се доближи до скоростта на Хамилтън и ще стартира четвърти веднага след третия Ковалайнен.

Себастиян Фетел също показа своя талант с първото в кариерата си класиране в топ 10. Фетел не успя да запише време в последната част заради проблеми в горивната помпа, но позицията му е огромен успех за Торо Росо. Съотборникът на Фетел, четирикратният шампион в Чемпкар Себастиян Бурде, остана едва 18-ти.

Динамичната и драматична квалификация се проведе при много топло време с температура на въздуха от около 37 градуса. Сесията беше спряна за няколко минути през втората фаза (15 минути) и с червени знамена, след като местният герой Марк Уебър (Ред Бул) излетя в зоните за сигурност на 7-ми завой и колата му остана в чакъла. Така австралиецът не успя да запише време и ще тръгна 15-ти, точно пред Кими Райконен.

Първият старт от новия сезон във Формула 1 за Гран при на Австралия е в неделя точно в 06,30 часа.