За четвърти пореден сезон баскетболният Черноморец ще има представителен отбор в мъжката Национална Баскетболна Лига. Това решиха във вторник членовете на Управителния съвет на бургаския клуб, които заседаваха повече от час и половина в спортна зала „Бойчо Брънзов“.

Решението е гласувано в следствие положителното развитие на офанзивата по осигуряване на финансови средства за гарантиране участието на отбора в елита. БК Черноморец е във финални разговори с мощен спонсор, името на който ще стане ясно до края на седмицата. Освен това още няколко фирми са изразили готовност да спасяват бургаския баскетбол. Ангажимент да помага е поела и Община Бургас. Лично кметът Димитър Николов е съдействал за намирането на 2-3 фирми, които също ще дадат рамо.

„Решението, което взехме, е Черноморец да играе в лигата. Очертава се този сезон да е финансово стабилен за клуба. Водим последни разговори с фирма, която е със сериозни финансови възможности. Подкрепа очакваме от още 3-4 фирми. Имаме добри оферти. Разговорите и търсенето на още спонсори продължават, за да се осигури минимума за съществуване и за намирането на качествени състезатели“, заяви изпълнителният директор на клуба Димо Костов.

Той допълни, че до края на тази седмица всички дължими такси ще бъдат преведени по сметката на Българска федерация баскетбол, което ще даде право на клуба да се състезава в лигата. Става въпрос за възстановяването на задължителния депозит от 25 000 лева, който всички български клубове внасят като гаранция в централата. От сумата се удържат например не внесени съдийски такси, глоби и др. БК Черноморец трябва да възстанови около 18 000 лева от миналогодишния депозит.

Задълженията към състезателите за миналия сезон са към 10 000 лева и също ще бъдат изчистени, увери Костов.

Тепърва предстои клубното ръководство да води разговори за привличането на нови играчи. Оферти ще бъдат предложени и на баскетболистите, играли в Черноморец миналия сезон, чиито договори приключиха с края на шампионата. Почти сигурно в тима няма да продължат да играят чужденците Деян Дунович и Кирил Павловски.

Старши треньорът Дечо Коешинов трябва да събере отбора за подготовка най-късно на 15 септември.