След 50 години изследвания учените установиха един от най-странните, но и красиви факти относно нашата звезда. Слънцето е най-перфектно овалната сфера от всичко в природния свят. Най-кръглото нещо, което съществува изобщо, твърдят учените. Ако беше плажна топка, би било на косъм от абсолютната перфектност, пише "Списание Осем".

Повечето планети показват различна степен на деформация в екваториалния регион заради въртенето. Въртенето на Юпитер например го прави 7% по-широк. Щом засяга всички космически обекти, тази характеристика би трябвало да се отнася и за Слънцето, но не – деформацията в звездния екватор се оказва абсолютно миниатюрна.

Обиколката на огненото кълбо е около 1,4 милиона километра – изкривяването му около екватора – едва 10 километра. Единственото нещо, което може да бъде по-перфектно кръгло е изкуствено създадена силиконова сфера.

Доскоро атмосферата на Земята възпрепятстваше учените и те не можеха да направят тези точни изчисления. Но с космическия апарат на НАСА Solar Dynamics Observatory (SDA) това вече е възможно.

Ръководителят на изчислителния екип Джефри Кун от Хавайския университет заяви, че тези резултати подсказват, че вътрешността на Слънцето се движи с различна скорост в различни зони и по-точните измервания могат да помогнат в разбирането как се разпределят тези скорости.