Колегата Станишев щеше сам да се надене с един вот на недоверие по тема Олимпиада, как се усети в последния момент, че го тикат неговите хора да падне в най-приятен капан, защото щях да му покажа снимките как изглеждаше Спорт палас по време на неговото управление и как изглежда сега.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, при обсъждането на Постановление за предоставяне допълнителни средства за изграждане на нови и ремонт и модернизиране на съществуващи физкултурни салони в общински училища и обособяването им в многофункционални спортни зали. Това стана ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет.

В сряда правителството прие Постановление за финансиране на десет общински училища в девет общини на стойност до 10 милиона лева като средствата са приоритетно за спорт. „Как изглеждаше Белмекен, как изглежда сега. Как изглеждаше залата на Йовчев за гимнастика, акробатика и скокове и всички дисциплини, които се тренират там, как изглежда сега. Щях да му покажа Спортната зала в София, която беше в неговите мечти, както на него, така и на Весела Лечева. Щяхме да му покажем така един прекрасен лекоатлетическите писти, които направихме, залите по стрелба с лък включително”, казва Борисов.

"С радост бих го развел в спортната зала в Пловдив, където 30 хиляди студенти спортуват. Може би по стадионите, които направихме дори и в градове където са червени кметовете. Щеше да е приятно учуден, че сме провели световните купи по ски за мъже и жени. Неговият съпартиец Румен Петков щеше да му каже, че три години подред изпълнява пълната програма на федерацията по мотокрос, и че за първи път имаше по фрийстайл първенство в България. Щях с удоволствие да му покажа строежа при пловдивската многофункционална голяма зала и в Русе, а може би да види и какво сме направили за волейболистите. Парите, които се даваха за тези турнири и благодарение на тези турнири те отидоха да ни радват в Лондон, просто иначе нямаше да отидат", продължава премиерът.

"Мога дълго и тягостно да му напомням за всичко несвършено, че станах кмет и заварих София без зала, Пловдив без зала, в най-големите градове и нищо не се е направило в предишните три години. Така че, много ми се искаше да има вот. Само за гмуркането нищо не сме направили, защото там просто си има естествени природни красоти. Щях да го заведа и в Дупница да види какво сме направили на „Марек“. Сигурно още много мога да си спомня - и в Стара Загора, и във Велико Търново, сега и в Гоце Делчев, и в Благоевград, преди няколко дни и в Плевен. Но искаме да направим така, че училищата, където спортът, първо, е за здраве, второ, дисциплина, трето, нищо не е направено през годините. В Русе и във Варна през миналата седмица открихме две многофункционални зали, 20-30 вида спорт в тях могат да се играят, които са към самите училища. Например, така както е във Варна английската гимназия - с прекрасен салон и условия да се тренира, да се провеждат учебни занятия и след училище, който иска вечер да тренира баскетбол, футбол, хандбал. С министър Игнатов и Дянков седнахме и решихме, че имаме десет милиона, които да сложим в такива многофункционални спортни зали в най-големите училища в девет града като начало, по типов проект, за да излязат и по-евтино и да видим как ще се отрази", казва още Бойко Борисов.

Десетте училища са в общините: Столична община – 2, община Пловдив, община Бургас, община Стара Загора, община Благоевград, община Велико Търново, община Русе, община Шумен и община Ловеч.